Carnavalszondag in Oeteldonk...

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-02-2022 | Gewijzigd op: 09-05-2022
Carnavalszondag 2022 in Oeteldonk
Het KNMI en WEER.nl voorspellen een mooie dag. Het wordt minstens 15 graden en er valt geen spatje regen. De zon verdringt de laatste wolken van die morgen. Om 11.00 uur staan Nicole Vermolen bij de Moriaan en Jan Krol op de Markt al klaar met een goed gevulde kraam. Op de Parade zitten de mannen en vrouwen van de EHBO in een tent ongeduldig op hun eerste klantjes te wachten. De stad stroomt vol. Het publiek dat vanaf het station richting de Markt loopt, of fietsend richting de Kerkstraat is gekomen, vermaakt zich opperbest. De parkeergarage aan de Hekellaan en de fietsenstalling in de Kerkstraat puilen uit. Men moet zijn fiets voor de HEMA of Albert Heijn in de Vughterstraat parkeren.
 

Op het Kerkplein speelt op een groot podium N.O.T. T. ‘We gaan nog niet naar huis’ en op de Markt klinkt bij herhaling het lied van Sofie Peeters ‘Ik kan munne meinsch nie veinden’ dat gespeeld wordt door de immer populaire Kikvorschen. Het publiek in bananenpak of roversuitrusting host en danst in het rond.
Figurant Knillisje 
Om 14.00 uur hebben de leden van Flik Flak op een menselijke piramide naast Jeroen Bosch de enige boa die er rondloopt een kiel aan gedaan en een boeren petje op zijn kop gezet. Ze hijsen d’n Ursten Boer omhoog. Enkele leden van het Bosch Mannenkoor, die die dag vrijaf hebben genomen, juichen hem toe onder het zingen van ‘Ein Prosit, ein Prosit’. Dat is ook bedoeld  als hulde aan Sjef Ipskamp van 'de Koninklijke' die verderop in het Bonte Palet een afscheidsreceptie hield..
Dankzij het mooie weer en dankzij de versoepeling van de coronaregels stroomde de Markt zondagmiddag  27 februari 2022 vol met voornamelijk in rood-wit-geel geklede carnavalsvierders. foto © christel smits, 27 februari 2022

Oeteldonks welkom
Om 15.00 uur verschijnt burgemeester Jack Mikkers op het bordes van het stadhuis, onzichtbaar met een groot Matrix bord voor zijn kop, waarop staat ‘Beste mensen, houdt 1,5 m afstand, anders moet ik gaan handhaven.. ‘. 
Eric Alink heeft hem een kwartiertje later door de Hinthamerstraat zien fietsen richting de Graafseweg. Thuis heeft Astrid Baggermans voor hem al vast een HARTelijk kopje thee gezet.
Mikkers had eerst nog extra langs het Stadskantoor willen rijden om te kijken of er nog iemand zat te werken [..].
Dirigent van'de Koninklijke' Sjef Ipskamp met het koningspaar.
Op achtergrond Wim van de Dionk voormalig Commissaris der Koning.

foto © henk van esch, 12 juni 2013.
 

Aan de twee wethouders: Ga nog niet naar huis... 
Het publiek wandelt zo tegen vijf uur in omgekeerde richting als die morgen, richting station of Kerkstraat. Hun vertrek werd aangemoedigd door de wethouder van Energie Hoskam, die alvast de Openbare verlichting heeft aan gestoken. Dat is voor de mannen van de Gemeentelijke Reiniging [GR], die zijn aangetreden met blik en handveger, om de straten van Oeteldonk schoon te komen vegen.
Collega Huib van Olden was die middag thuis gebleven om zijn nieuwe fiets, die hij alvast vanwege zijn aanstaand vertrek van Ufuk, Roy en Mike had gekregen, op te poetsen.

Afscheid  van wethouders al vroegtijdig ingeluid 
 
Tja deze foto kwam onverwacht op de redactie binnen [overigens pas twee maanden na carnaval.].  Daar staan wat figuranten op die het afscheid voorbereiden van Jan Hoskam en Huib van Olden.
vlnr QWe gokken op: Hanny van Leeuwen, NN? , Dorothé Gevers, Huib van Olden incognito, NN ? ,  NN?. 

Aswoensdag
Thuis nemen Jack en zijn in carnavalskostuum gestoken ‘Ella Fitzgerald’ om 17.00 uur nog even de dag door. Ze besluiten vroeg naar bed te gaan na zo’ n drukke dag in de Cultuurstad van het Zuiden.
De Koninklijke is intussen bij Huis73 aangetreden om hun Sjef een serenade te brengen en het naar huis kerende publiek, dat de dirigent een handje komt drukken, te vermaken met een Bossche potpourri.Plebaan Vincent Blom in zijn  speciaal gemaakt Oeteldonks kazuivel die aan Den Peer
de sleutel van de St. Jan
heeft overhandigd
.
.......................................................
foto © paul kriele.

Brussels Lof
Op datzelfde moment sluit plebaan Vincent Blom met een groot Brussels Lof de dag af en geeft de met fanatieke Oeteldonkers gevulde Sint Jan nog effe een laatste zegen. Blom was bijna in zijn preek vergeten te zeggen dat de collecte deze middag is bestemd voor een nieuw kleed voor Maria.

Welterusten .. 
‘Het was me een dagje wel,’ fluistert Jacks echtgenote hem met een hese stem toe. En ze vertrekken naar een andere wereld. ‘Woensdagmorgen eerst een askruisje halen,’ zegt Astrid mompelend.

Motto 2023
Ik kijk al uit naar volgend jaar,  zei Mkkers, dan is het motto 'Oeteldonk omèrrumt oe'.
Opmerking
Deze tekst is opgemaakt veertien dagen vóór het carnavalsweekeind toen er nog niet van een versoepeling van coronaregels sprake was. .
© pk, 09022022

Terug naar boven