Hoogste punt voor Boschgaard in Oost

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-05-2022 | Gewijzigd op: 14-05-2022
Boschgaard in Oost bereikt hoogste punt Vrijdag 13 mei 2022 bereikte Boschgaard, in Oost, het hoogste punt. Boschgaard is een project met 19 sociale huurwoningen en een buurtcentrum. De mijlpaal werd vrijdagmiddag  13 mei 2022 - een half jaar na de start - met alle betrokkenen gevierd. Omdat de dakspanten erop staan, en daarmee de top bereikt is, kon vrijdagmiddag de vlag uit.
Hoogste punt  voor Boschgaard sociale huurwoningen en buurtcentrum in Oost bereikt.
foto © jasper toeli, 13 mei 2022.

"Dit is een hele mijlpaal voor ons, ‘Na jaren plannen en praten over hoe we dit klaar gaan spelen staat er nu een heel gebouw,’ aldus mede-initiatiefnemer Jochem Kromhout. Samen met een groep toekomstige bewoners ging Kromhout de samenwerking aan met woningcorporatie Zayaz, architect Superuse en Bouwbedrijf Versteegden. Boschgaard wordt circulair gebouwd. Dat wil zeggen zoveel mogelijk gebruik maken van hergebruikte materialen. De dakspanten zijn afkomstig van oude bibliotheek van Sint Michielsgestel. Boschgaard is nog niet klaar. "Dit is pas het éérste hoogste punt, er komen nog twee daken naast,’ geeft Jochem lachend toe. "Maar na zoveel jaar waren we toe aan een momentje om te vieren!". De verwachting is dat de bewoners eind 2023 het pand betrekken. 

Bericht van 4  november 2021 Wethouder Roy Geers  opent de bouw van Boschgaard
Donderdagmorgen 4 november 2021 heeft wethouder Roy Geers met Mohamed Acharki, bestuurder van woningcorporatie Zayaz, symbolische de bouw van Boschgaard geopend. Bouwbedrijf Versteegden gaat in de komende twee jaar ecologisch en circulair negentien sociale huurwoningen en een buurtcentrum bouwen. Dat gebeurt op de oude Patio in Oost. Het ontwerp is van architectenbureau Superuse Studio’s in Rotterdam.
Wethouder Roy Geers en Mohamed Acharki rokken oude spijkers uit een balk., 
Wethouder Roy Geers [r.] en bestuurder van Zayaz Mohamed Acharki [l.] trekken oude spijkers uit een balk, een symbolisch gebaar van de start van de Boschgaard.

Toekomstig bewoner Jochem verklaarde: 'Circulariteit zoeken wij niet in nieuwe materialen, maar eerder in het hergebruik van oud bouwmateriaal. Daarom hebben we honderden balken ontspijkerd die in het nieuwe gebouw gebruikt worden, o.a. van de oude Kunstacademie. Dit vonden wij een meer toepasselijke handeling, en leuker dan een lintje knippen.

Roy Geers was uitgenodigd als wethouder Wonen. In een toespraak benadrukte hij de pioniersfunctie van Boschgaard op het gebied van duurzaam en circulair bouwen, en hoe de gemeente graag ruimte biedt aan dergelijke onderscheidende projecten. Ook roemde hij de combinatie van wonen en maatschappelijke ruimte in een gebouw. Boschgaard werkt samen met woningcorporatie Zayaz, eigenaar van het pand.
Mohamed Acharki, bestuurder van Zayaz, sprak over de bijzondere samenwerking, en het eigenaarschap dat de toekomstige huurders tonen. "Als woningcorporatie de teugels aan een groep bewoners geven was voor ons een nieuwe stap. We leren zo niet alleen over wat bewoners zelf kunnen, maar ontwikkelen ook veel kennis en ervaring op het gebied van circulair bouwen." Volgens de planning zullen de Boschgaarders eind 2023 hun intrek nemen

 Voor meer informatie, kijk op www.boschgaard.nl. 

Terug naar boven