Bossche podcastserie:Sicking in jaren twintig kapelaan van St.Cathrien

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-02-2023 | Gewijzigd op: 13-02-2023
Jacobus [Jacques] Sicking
*Den Bosch, 17 juni  1894
+ Tilbrug 30 maart 1984.
Kapelaan van de Sint Cathrien en vervolgens rector aan de Kweekschool van de
Zusters Mariënburg. 1928-1937.
Jacobus Sicking, op 17 juni 1894 geboren in  de St.Jorisstraat, was in de jaren eind twintig van de vorige eeuw kapelaan van de St. Cathrien en vervolgens, in de jaren dertig, rector van de kweekschool van de Zusters Mariënburg.
Sicking sloot zijn functie als zielzorger af via de St.Jorissparochie in Eindhoven en daarop als rector van Den Herdgang in Tilburg. Daar overleed deze zoon van de rector van het Stedelijk Gymnasium [aan het Nachtegaalslaantje] op 13 maart 1984.

In deze aflevering vertelt de oud-kapelaan over zijn werk in de armoedige volksbuurten De Pijp en de Vughterdijk. Daar leerde hij onder meer de  Bossche volksaard en enkele Bossche typen kennen. Nauw contact had Sicking met Jan Stap Netjes, wonend in een van de kleine steegjes van de hoofdstraat. Jan was een oud koloniaal die in Indië geslachtsziekte had opgelopen. Ook uit die buurt stond 't Gommertje bekend, een manneke dat al vroeg in de morgen de bewoners wakker klopte. Sicking kent nog het liedje 'Daar komt het 't Gommertje aan.  Je ziet het aan zijn sjokken ..'.
Muzikanten, orgeldraaiers en harmonieën speelden voor de bewoners van de Vughterdijk vaak een afleidende rol, momenten waarvoor zij het werk even in de steek lieten.

Het interview met Jacques Sicking dateert van december 1983.