Podcast met Bep Neukirchen

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-06-2023 | Gewijzigd op: 09-06-2023
Bep Neukirchen

* 's-Hertogenbosch,
    1 november 1919
    + 8 mei 2011.
........................................
Bep Neukirchen  heeft in jaar jeugd in een pand op de Markt  gewoond. Dat stond achter De Paternoster en naast de achteringang van het politiebureau. Zij vertelt over haar schooljeugd bij de zusters van de Choorstraat in de Ruisschepoort en over haar klasgenootjes, meestal dochters van welgestelde Bossche winkeliers en andere zakenlui. Uiteindelijk volgde zij in het jaar dat de driejarige MULO een vierjarige MAVO werd, van school getrapt omdat zij een non de kap van d'r hoofd trok.. 
Ook komen anekdoten langs over marktkooplieden en van Bossche agenten en herrie en ruzies in en rond de politiepost. 
Dat vader het protestantse geloof aan hing gaf geen problemen in het Brabantse gezin. Neukirchen.
Bep heeft ook in haar jeugd en later, toen zij op de Koningsweg woonde, de pastoors van de St. Pieter [Lücker en Kroon] en van de Leonardus [Van der Kant] meegemaakt. 
.............
De huizenrij achter de Paternoster tot aan Brassrrie Top wat in Beps tijd het kantoor van Het Huisgezin was.
Links in de hoek bevond zich de achterkant van een politiepost. Later, in 1933 geopend ,bouwde C&A hier [op de Pensmarkt, een modewarenhuis en verhuisde het gezin Neukirchen naar de Moliusstraat en vervolgens naar de Koningsweg..

Het interview met Bep Neukirchen, die op 8 mei 2011 overleed, dateert van 25 januari 2000.
De podcastserie Bossche Stadsgezichten is te volgen via Spotify en daar Bossche Stadsgezichten in typen, of links op het icoontje Stadsgezichten  klikken.