Podcasts met musicus,dirigenten docent Joost van den Akker

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-04-2023 | Gewijzigd op: 26-02-2024
Joost van den Akker
* 25-10-1931 + 11-04-2008

In vier afleveringne vertelt musicus, docent, organist en orkestleider Joost van den  Akker zijn levensverhaal
Joost van den Akker [aflevering 1] [klik op de link voor de pod cast]

Levensverhaal
Joost is opgroeid in de Graafsewijk. Daar had hij ook zijn vriendjes. Maar capsones - juist daarom- heeft hij zich nooit aangemeten al toonde hij zich wel in zijn kleding excentriek. Joost had zijn eigen opvattingen over muziek en de beoefening van muziek. Dat bracht hij later over naar de leerlingen van twee huishoudscholen waar hij les gaf.
In zijn jeugd was voetballen zijn geliefd tijdsverdrijf, maar zijn vader zetten hem na school wel steeds aan het studeren. Voor voetballen was er nauwelijks tijd, terwijl BVV zijn favorioete club was.  Teleurstelelnd voor hem  was dat vader Pierre hem  verbood om lid te worden van BVV. 

De volleerd musicus Joost van den Akker kreeg zijn liefde voor de muziek met de paplepel in gegeven. Vader Pierre nam hem al vroeg mee op
diens reizen naar kermissen in en rond Den Bosch.
Joost studeerde aan het Conservatorium in Tilbrug en deed staatsexamen piano in Den Haag. Naast het docentschap aan twee Bossche huishoudscholen was hij organist van de H.Harten en later ook van de St.Jacob. Joost werd gevraagd als dirigent van het 's -Hertogenbosch Muziekkorps in de stad en ook van muziekorpsen in Orthen en Gemonde.
Over kermissen.. ? Daar kan hij uitgebreid over vertellen. Daar komt dan het ouderwets vertier en het omgaan met gastheren in de cafee's en toneelzalen om de hoek kijken. Vaders huisorkest trok in de jaren 50-60 regelmatig met de fiets naar plaatsen in de Meierij en het Land van Maas en Waal. 

Joost als docent maar ook later Joost als huisvader. Zijn dochters Melanie en Angelique raakten ook vertrouwd met muziek en bekend als mucisi. Zij vormden met José Taks het huisorkest Crescendo.
In de  laatste aflevering 4 geeft Joost zijn visie op het einde van zijn leven,  hoe hij met de dood zou omgaan.