Podcast Wim van Hoek griffier Bossche Gerechtshof aflevering 2

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-02-2024 | Gewijzigd op: 26-02-2024
Podcast met Wim van Hoek griffier op het Bossche Gerechtshof [1945-1989] [aflevering 2]

In deze aflevering 2 zet Wim van Hoek [ * 9 juni 1924] zijn verhaal voort over zijn jeugd in de Stoofstraat en zijn tijd op de lagere school. Die speelde zich af in en om de St. Cathrienschool op de Kuipertjeswal.  Immers het gezin Van Hoek, wonend in de Stoofstraat, behoorde tot de parochie St. Cathrien. Maar Wims moeder had liever gezien dat haar jongste zoon in de Verwersstraat naar school ging. Die was veel netter en moderner. De school op de Kuipertjeswal hoek Kruisbroedersstraat was een verouderd gebouw dat eigenlijk afgebroken moest worden. Er was geen elektriciteit en de klassen werden nog verlicht met gaskousjes.
Griffier op het Bossche Gerechtshof ls Wim van Hoek
* 9 juni 1924  + 13 februari 2018.

foto © paul kriele,  30 maart 2009.

Zijn eerste baan begon Wim op 18-jarige leeftijd in1942. Dat was bij de Groote Bossche zoals  Bosschenaren de Brandwaarborg Maatschappij  in de Hinthamerstraat noemden. Met een tien voor boekhouden op het eind examen van de Hanslesschool van de fraters in de St.Jozefstraat kon hij zo op de afdleiung Boekhoiidng beginnen.
Het was oorlogstijd dus hard aanpezen. Maar Wim had geen salaris. Hij beurde maar 15 gulden in de maand. Maar toen de vaste ambtenaren daar op het eind van het jaar een tantième ontvingen .kreeg hij ook dubbel zoveel, te weten 40 Hollandse guldens...
Als verbetering van zijn werk stapte Wim, dankzij een kruiwagen [mijheer Kersten senior van de schoenwinkel ind e Kerkstraat], over naar Justitie.
Daar kwam hij in april1945 te werken als griffier bij het Gerechtshof.  Over odner meer die rusitge ambtelije sfeer geeft  Wim van Hoek een innijkje in de organisatie van de Rechtbank en de verhouding tot de heren van Justitie. Samen met het Parket bestond die in 1945 uit 40 man. Maar eind jaren 80 was die uitgebreid tot wel 500 medewerk[st]ers. Interessant is de vroegere locatie. Een jaar voor Wims komst was het Paleis van Justitie op de Spinhuiswal door granaatvuur aan de voorkant grotendeels ingestort. Maar de achterkant, de zittingszalen, waren nog in tact gebleven. Daar kon provisorisch nog kantoren van worden gemaakt.  Maar in de jaren kort na de oorlog, tijdens de verbouwing en restauratie van het Paleis van Justitie betrok de organisatie tijdelijk het gebouw van Regina Coelie in Vught.
Moorzaak uit jaren eind 60
Als ambtenaar bij het Gerechtshof keek men op tegen de heren die bij Het Hof van Justitie werkzaam waren. Wim kan daar sappig over vertellen. En dan heeft hij het nog niet eens over de criminaliteit van toen, 40-50 jaar geleden,  gehad. Dat, een moord-en verkrachtingszaak in het St.Jacobshofje  en een gijzeling van een boeren echtpaar door twee Bossche criminelen, komt in aflevering 3 ter sprake.
 

Terug naar boven