Zoeken
Podcast over de oorlog en de bevrijding 80 jaar geleden
Printerversie |
Bij de 80 jarige herdenking van de bevrijding van de stad gedurende de maanden september en oktober 2024, staat de Holocaust centraal. Duizenden joden, Sinti en Roma, homoseksuelen en zigeuners werden in de Tweede Wereld oorlog door de Nazi’s getransporteerd naar het concentratiekamp in Auschwitz en aldaar in gaskamers vermoord. Onder hen ook bijna 1.500 Brabantse slachtoffers.
Het is 80 jaar geleden dat ’s-Hertogenbosch bevrijd werd van de Duitse bezetting
Oorlog en bevrijding verteld door zeven Bosschenaren
In deze aflevering vertellen zeven Bosschenaren over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Hoe zij die tijd met het opkomend nationaal socialisme, het oorlogsgeweld, het vluchten naar de schuilkelders en onder meer het transport van onder meer Joodse burgers.
Deze zeven werden in de jaren 80 en 90 door Paul Kriele geïnterviewd. Het zijn Max Cahen directeur van de papierfabriek Regiflex , tandarts Barend Spiero, journalist Niek de Rooy, mevrouw Houtman-Lathouwers van garage Lathouwers, Lambert van Dartel decorateur bij V&D en ontwerper van carnavalswagens, oud kapelaan Sicking van de St.Catrien en postbesteller Janus Maka. Bosschenaren, die allen geboren zijn in de eerste twee decennia van de vorige eeuw.
Voor de podvast 80 jaar Vrijheid:
Of tik op deze link: https://open.spotify.com/episode/4Z11a836dYO9iOWpPLzM95?si=v7R3jRIiTKCTZNpHICNijQ
of : Ga [via Google] naar Spotify en daar Bossche Stadsgezichten in tikken.