Frans Suijkerbuijk sportman en oud KVP-wethouder overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-03-2022 | Gewijzigd op: 24-03-2022
Frans Suijkerbuijk is op dinsdagmorgen 22 maart 2022 op 97-jarige leeftijd overleden.
 
Frans Suijkerbuijk *Bergen op Zoom,
8 maart 1925
+Den Bosch, 22 maart 2022.


Suijkerbuijk [* 8 maart 1925 ], die op 2 september 1958 in de gemeenteraad kwam, werd in datzelfde jaar wethouder voor de KVP. Daarmee was hij met zijn 33 jaar de jongste wethouder [1958-1968].
Het waren de tijden dat de KVP [later CDA], nog een meerderheid van 23 zetels had in de raad. De in Bergen op Zoom geboren Suijkerbuijk kreeg onder meer de portefeuille Sport. In die functie heeft hij de fusie begeleid van BVV met Wilhelmina, die overigens tamelijk stroef verliep door nogal wat bezwaren binnen de Kanaries zoals Wilhelmina in de oorlog heette.
Sportwethouder in KVP -tijd
Uit die bestuursperiode dateert ook de bouw van het overdekte Brabantbadl bij de IJzeren Vrouw. Suijkerbuijk bekleedde vervolgens ook enkele bestuursfuncties binnen de gefuseerde club die FC Den Bosch ging heten.
De jaren zestig waren ook de jaren van renovatie of zoals dat toen heette: amoveren [sloop] van de volksbuurten de Pijp en onder meer Beurdsestraat-Weversplaats. Daar had Suijkerbuijk die naast Sport en Openbare Werken daar later ook de portefeuille Woningbouw bij kreeg, intensief mee te maken.

De tijd van statige burgemeesters
Suijkerbuijk sprak in eerdere interviews over de toenmalige burgemeesters onder wie Hein Loeff en diens opvolger [vanaf 1961] Rob Lambooij. Loeff had de stijl en handigheid onderwerpen zakelijk en slim te verdedigen. Lambooij deed dat hartelijker en diplomatischer. Loeff wilde zich als burgemeester niet te zere bloot geven. Maar bij Lambooij lag dat in – in het persoonlijk contact - toch anders, aldus Suijkerbuijk
Vertrouwenspositie met de pers
Suijkerbuijk over de vertrouwenspositie die er met de pers toentertijd bestond: ‘Ik had om de paar weken een gesprek met ‘de krant’  [Niek de Rooij en later met Jacques Luijckx]. Bij plannen in de ontwerpfase informeerde ik hen alvast over de achtergronden en vroeg hen met een redelijke argument die informatie nog niet te publiceren..’
Naast de drukke baan als openbaar bestuurder nam Suijkerbuijk ook nog bestuursfuncties in bij de Katholieke Nationale Jeugdzorg en bij het Psychiatrisch Instituut Coudewater in Rosmalen.
In 1968 stapte Suijkerbuijk van het College van B&W over naar een bestuursfunctie in de bouw, onder meer bij Makelaardij Moduul. Voor zijn verdienste werd Suijkerbuijk geëerd met koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. en met de stadspenning van 's-Hertogenbosch.
Van Frans Suijkerbuijk wordt op zaterdag 26 maart 2022 /11.00 uur in de H.Hartkerk in Vught afscheid genomen.
Bron: Stadsgezichten © 1988.

Terug naar boven