Martin Weck 78 jaar overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-04-2022 | Gewijzigd op: 19-04-2022
Een van de bekende nazaten van de familie Weck, Martin Weck, is op 14 april op 78-jarige leeftijd overleden.
 
....

Martin Weck * 's-Hertogenbosch, 9 februari 1944   + Vught, 14 april 2022.

foto © paul kriele, 4 augustus 1999.

Martin, broer van Frits, Jan Willem en Huub Weck, ging als zoon in een zakengezin naar de kostschool waar de Jezuïeten het gymnasium leidde. Die studie sloot hij op 17-jarige leeftijd af met het diploma Hbs. Daarna zette hij het studeren [te danken aan diezelfde Jezuïeten, zegt hij*] voor met de studie Economie aan de Tilburgse Leergangen nu Universiteit Tilburg Als jongen man wilde Martin eigenlijk leraar worden. Maar eigen inzicht in die keuze bracht hem daar van af. Economie studie De studie economie duurde langer dan was voorzien.
Factor was het studentenleven in combinatie met Heineken. Het werd zes in plaats van vier jaar. Heineken selecteerde in die begin jaren van de Bossche brouwerij aan de Rietveldenweg op voortgezette opleidingen in Nijmegen, Tilburg en Eindhoven studenten voor het geven van rondleidingen in de brouwerij. Die stap maakte dat Martin Weck viel voor Heineken, waar hij zijn tijd benutte hij om het bedrijf nader te bestuderen en met name het management en het personeelsbeleid. Daar schreef de student ook zijn scriptie over. Maar het viel anders uit.

Vanwege een uitval door ziekte van vader Co Weck, werd hem de illusie van een carrière bij Heineken ontnomen. Martin raakte door de positie ’persoonlijk onmisbaar’ opgenomen in het familiebedrijf, waar broer Frits tot dan toe de enige was die Vader Co wilde opvolgen. Daarboven op speelde Martins verkering. Deze, later nog te noemen vriendin, keek -na vier jaar - uit op een huwelijk. Ballast Nedam Kort samen gevat kwam in 1975 een eind aan Martins uitgestippelde carrière binnen Weck B.V. .
Deze Bossche firma was uitgegroeid tot een kleine keten van winkels die elk als franchisezaak overging naar Blokker, de groothandel Butagas die Shell voort zette en het installatiebedrijf dat door Ballast Nedam werd overgenomen. Martin werd in het dagelijks leven commercieel directeur bij Ballast Nedam. Daar kreeg hij de functie van directeur buitenland [Saudi Arabië 1974-1983]. De tijd bij Ballast Nedam sloot hij af met lid van de Raad van Bestuur.
Amoureuze aspecten
Martins loopbaan had ok wat amoureuze aspecten, passend bij zijn tijd als student in Tilburg. In de jaren zestig ontstonden bij de Weck’s de tuinfeesten in Vught, voortkomend uit de vriendschap die  met Martins studiegenoot Joep Chappin waren ontstaan. Maar een tegenvallend feit uit die jaren was het gebrek aan vrouwen. Het ritsje vrienden werd op wervingscampagne gestuurd op omliggende tuinfeesten. Martin ging zelf een keer naar Berlicum waar zo’n ballotage zich voltrok. Martins kandidaat die hij daar trof, dacht overigens als elk ander door vriend uitverkoren type, dat zij een unicum was. Toeval of niet, onder Martins keuze bevond zijn latere huwelijks kandidate José van den Assem.
Zij was op dat bewuste tuinfeest niet van hem te scheiden..

Martin was lid van de Vughtse biljartclub ’Krijt uw topje’ […], lid vande Rotary Vught en vanaf 1996 Proost van het Vierkant Genootschap. Die vriendenclub werd in 1979 opgericht door Jan Bosmans, Pietje Hendrikx, Jan Somers en Michel Teulings.
In tegenstelling tot zijn broer Frits is Martin geen minister bij de Oeteldonksche Club geweest.  Martin was eerder wel voorzitter van de Stichting Amadeiro Fonds.

Van Martin Weck wordt, na een afscheidsdienst op woensdag 20 april 2022 /14.00 uur in de Sint Jan,  in besloten kring afscheid genomen. 

*Bron: Stadsgezichten, januari 2000. 

Terug naar boven