Oud VVV-directeur Jan Wijtmans overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-05-2022 | Gewijzigd op: 10-05-2022
Op 30 april 2022 is Jan Wijtmans op 76-jarige leeftijd overleden. Jan was een creatieve soms zelfs ludieke persoonlijkheid die vaak met vondsten kwam op gebied van stadspromotie

Jan Wijtmans 
* Vught, 16 februari1946
+ Den Bosch, 30 april 2022


© foto uit privécollectie.
........................................
.

Jan Wijtmans, die na de Bossche HBS en de kweekschool in Eindhoven, in de reclamewereld zijn start maakte in de sectoren publiciteit en promotie, volgde op 1 augustus 1988 Jan Bruens op. Bruens was een enorm energieke en uiterst creatieve man. Een van zijn ideeën zijn de borden die automobilisten bij binnenkomst van de stad wijzen op wat er zo al te doen is. Dus Jan stond met zo’n voorganger voor een zware taak.

Jan begon zijn taak met een opmerking in een artikel in het BD [dd.03011990] dat hij ‘…het Bossche B&W dynamischer zou willen zien, in een flexibeler organisatie’. Toen nog niet zinspelend op City Marketing, maar wel duidend op samenwerking met meerdere organisaties en zoekend naar financiële bronnen. Jan Wijtmans toonde zich een bruisende marketingman die voortdurend de Bosschenaren trachtte te motiveren voor zijn ideeën.
Een columnist van het Brabants Dagblad schreef indertijd [december 1991] over Jan : ‘Veel emotie en liefde voor de stad, toch soms te weinig nagedacht’.
Schouwburgdirecteur resp. in Oss en Helmiond
Wijtmans was vóór zijn Bossche periode VVD- directeur van de Osse schouwburg ‘De Lievekamp’, een functie die hij al na acht maanden inruilde voor het directeurschap van de VVV ’s-Hertogenbosch en De Meierij. In Oss, en met name in het culturele vlak, stond men verbaasd over het zo plotselinge vertrek van Wijtmans.


Jan Wijtmans
*16 februari 1946
+ 30 april 2022
was van 1 augustus 1988
tot 1992 directeur van
VVV ’s-Hertogenbosch
en de Meierij.

© cor vesteeg, oktober 1990 
.......

Voordat Wijtmans in Den Bosch begon had hij daar als lid van de Bossche Evenementencommissie [mede grondlegger van Jazz in Duke Town] al zijn ei gelegd. Daarnaast was Jan bestuurslid van Sociëteit ’t Swijnshooft. Ook in zijn kennis van het theaterleven was hij al vroeg vertrouwd. Jan Wijtmans was van 1984 tot september 1987 directeur van ’t Speelhuis in Helmond.
Jan was overigens als auteur niet minder actief dan zijn voorganger. Jan schreef in april 1992 het boekje ’s-Hertogenbosch, een stad om uit tekenen. Daarbij maakte Leon van der Meer een serie pentekeningen.
Jan had ook een uitgesproken mening over een nieuwe concertzaal, al zat hij niet in het comité [olv Hans Dona] dat daarover een studie verrichtte.
Voor zijn verdienste voor de stad ontving Jan Wijtmans de koininklijke onderscheiding Lid in de  Orde van Oranje Nassau.

Van Jan Wijtmans werd op 5 mei 2022 in besloten kring afscheid genomen.

Terug naar boven