Paul Goulmy -75 jaar - overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-06-2022 | Gewijzigd op: 12-06-2022
Na een ernstige ziekte is woensdagmiddag 8 juni 2022 Paul Goulmy, op 75-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bilthoven overleden.
Paul Goulmy was nazaat van Michel Jean Baptiste Goulmy, die medio negentiende eeuw uit Frankrijk naar Den Bosch verhuisde. Diens zoon Paul Victor Goulmy vestigde zich op de Schapenmarkt met een patisseriewinkel, lunchroom en likeurstokerij. Met de volgende generatie, met Eugène Goulmy, komen wij bij de sigarenfabriek uit in de Boschdijkstraat. Deze bekende Bossche ondernemer, de grootvader van Paul, stond bekend als vindingrijk, en zakelijk gezien flexibel en sociaal voelend. Klein en besnord was het ook een man met een brede visie. Cosmopolitisch zou men zeggen, gezien zijn relaties met zakenlui in onder meer Servië en door zijn reizen naar Rusland en China waar hij later, met zijn sigaren handel dreef. Diens kleinzoon Paul was ook vindingrijk en sympathiek zakelijk.
..................
Paul Goulmy * Den Bosch, 19 oktober1946  + Bilthoven, 8 juni 2022,
nazaat van de Goulmy's van sigarenfabriek Goulmy & Baar [Boschdijkstraat],
op 75-jarige leeftijd overleden.

Paul Goulmy werd in de jaren 70, na een start als manager bij De Bijenkorf, benoemd tot Hoofd Camera/Fieldproduction bij het Nederlands Omroep Bedrijf [NOB], later NTS en weer later de NOS. Paul zette, na reorganisatie-ontwikkelingen bij de Omroep, eind jaren 90 het software bedrijf Eyecom, aanvankelijk voor educatieve doeleinden op. Later is daar het softwarepakket EPDII voor de meubelbranche aan toegevoegd.
Paul was nog actief in dat bedrijf, dat zal worden voortgezet door Pauls vrouw Nelly en de medewerkers van Eyecom.

Het echtpaar Paul en Nelly Goulmy kreeg drie kinderen en vier kleinkinderen. Paul en Nelly waren 52 jaar getrouwd en woonde in Bilthoven omdat die plaats redelijk dichtbij het Hilversumse mediapark lag.
Frans van Gaal herinnert Paul uit de tijd van zijn proefschrift over het Bossche arbeidersleven waarmee hij in 1985 promoveerde. Daarin speelde de sigarenfabriek van Goumly & Baar een markante rol. Het was de grootste in de stad. Maar meer nog raakte Goulmy & Baar bekend door de eerste Bossche staking in 1914. Aanleiding was het ontslag van sigarenmaker Maurits Stinkens. Frans van Gaal kreeg door zijn interview met Maurits dochter, Diny Stinkens, contact met Paul Goulmy. Die band is tot op de dag vlak voor de dood van Paul blijven bestaan.
Verdiensten van Paul voor 's-Hertogenbosch
Frans van Gaal en Paul bleven vanaf die tijd vrienden onder meer bij Pauls initiatief voor een website over Goulmy & Baar, als docenten bij Boschlogie, bij de naamgeving van het pleintje Goulmy & Baar in Maaspoort en bij het aanbrengen van de naam Goulmy & Baar op de fabriek van Willem Twee in de Boschdijkstraat. Ook heeft Paul, na de restauratie van een op doek gespannen reclamebord van de Bossche sigarenfabriek door Michel van de Laar,in februari 2018  aan het Noordbrabants Museum geschonken.

Parallel aan deze relatie speelde ook Pauls contacten met wijlen Coen Free en Yvonne Moerman, beiden ex- directeuren van het KW1C. Paul en Frans  zijn in 2010 lid geworden van de Adviesraad van het Sigarenmakerijmuseum in Valkenswaard.
.
Uitvaart
De uitvaartdienst en aansluitend de begrafenis van Paul Goulmy vindt plaats op woensdag 15 juni 2022 om 12.00 uur in de aula van Begraafplaats Den en Rust, Frans Halslaan 27  3723EA in Bilthoven.

Terug naar boven