Edelsmid Willem Cordang op 83-jarige leeftijd overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-07-2022 | Gewijzigd op: 30-07-2022
Edelsmid Wim Cordang op 83-jarige leeftijd overleden

De vorige week zaterdag 23 juli 2022 is edelsmid en Oeteldonker Wim Cordang op 83-jarige leeftijd overleden. De ouderen zullen Wim herkennen uit zijn zaak in de Kerkstraat, naast het voormalige postkantoor, waar aanvankelijk vader Guillaume Cordang [*1903-1986] in de jaren 1935-1967 zijn goudsmidatelier had. Vader Guillaume deed voornamelijk religieuze kunst. Wim heeft dat vak van edelsmid van zijn vader voortgezet.

De zaak van edelsmid Wim
Cordang op Ridderstraat 11, tegenwoordig Tum Tum.


foto © paul kriele, 2005

Wim was een hardwerkende precieze goud- en edelsmid met zijn zaak in Ridderstraat [vanaf 1966-1996]. Toen werd het snoepwinkel Tum Tum van zijn zus Maya Hertzberger-Cordang. Na die tijd verhuisde hij met zijn atelier naar de Orthenstraat, maar - door inzakkende verkoop - zonder winkel .
Met dat meest oude vak van edelsmid begon Wim al als jongeling van 15 jaar toen hij de eerste staafjes goud smeedde. En nog hanteert hij de oude gereedschappen [hamertjes en aambeeld] die zijn vader gebruikte.
In die jonge jaren volgde hij eerst de Bossche Kunstacademie Wim maakt ook religieus en eigentijds werk en ook officiële stukken, zoals het koningsschild voor de Oude Schuts en bijv. ambtsketens [o.a. burgemeester Vlijmen]. Wim is mede-oprichter van die Oude Schuts. Ik ben in tegenstelling tot veel collega’s veelzijdig, zei hij ooit in een interview over zijn keuze als ambachtelijk edelsmid. 'Dat is mijn grote kracht van mijn vak dat nooit zal verdwijnen'.
Zijn gezin omschrijft hem met ‘een Bosschenaar in hart en nieren. Hij hield van carnaval, een biertje en de Bossche binnenstad. Een man om van te houden.’
Voor Wim Cordang vond deze week in besloten kring de uitvaart plaats.