Jan Rijnaarts van Azijnfabriek overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-08-2022 | Gewijzigd op: 03-08-2022
Zondagavond 31 juli 2022 is Jan Rijnaarts op 70-jarige leeftijd overleden.
Jan  [*24-10-1951 + 31-07-2022] was een op en top Bosschenaar. Hij hield van zijn stad, ook van de gemoedelijkheid en het nonchalante en natuurlijk van het roddelcircuit. 'Den Bosch blijft mijn stad,' zei hij eens in een interview.

Rijnaarts was vanaf 2004 de veelzijdige manager achter de Azijnfabriek waarvan hij vanaf de komst naar de Bethaniëstraat [koor van de voormalige St. Jacobkerk] Podium Azijnfabriek maakt. ‘Daar gebeurt van alles,’ vatte Jan eens samen: ‘van begrafenis tot feesten en van een schoolbarbecue tot carnaval. Maar Jan deed veel meer. In 2022 maakte deze zakelijke en creatieve duizendpoot na veel gesoebat en getouwtrek met de gemeente, eindelijk, na een langdurige verbouwing, het eerste concert in het nieuwe Podium Azijnfabriek in de Triniteitstraat mee. Daar vond, bij de kick off van de Bossche Zomer 2022 [in april 2022] het eerste evenement plaats. Vanaf die tijd nam zijn dochter Sophie van Oirschot- Rijnaarts de leiding over.

Werkzame leven
Jan startte zijn werkzame leven na de Havo en een afgebroken studie sociologie bij de Centrale voor Pleeggezinnen. Daarop volgde werk waar hij bewust voor koos. Jan zei eens: ‘Ik doe dingen die ik leuk vind en in een stad die ik leuk vind.’ Daarop volgde de politie in Utrecht, gaf hij alom conflicttrainingen en was Jan straatmanager en horeca vertrouwensman in de Korte Putstraat. Maar kennis met de horeca maakte Jan bij oma Zanin van Zammatteo op de Hooge Steenweg Dat was nog inde tijd, eind jaren zestig, toen de ijssalon een verzamelplaats was van artistiekelingen.
Kort erop richtte hij met Peter Mes in de Protestante Jeugdsociëteit op de Parade Purple and Greenhouse op. Dat was de eerste horecazaak waar softdrugs werden gedoogd. Kort samen gevat: Vieren en protesteren met en van de jongeren alom, maar ook het rebelse van Jan dichtbij.

Carnavalsfooien voor goed doel
In het bourgondische Bossche leven organiseerde Jan tot 2004 de Bossche [café-]bridgedrive waar vele horecazaken als gastheer [nog steeds] aan meedoen. Jan zat ook in het bestuur van de stichting Bridgestad Den Bosch die de Bossche bridge kampioenschappen in sporthal Maaspoort organiseerde. Jan was in de jaren negentig ook initiatiefnemer om met carnaval de portiersfooien aan een goed doel [zoal straatkinderen in Brazilië] beschikbaar te stellen. In die periode trad deze gezette figuur ook bij de RKDV Sint Hendrien op als dansmari. Rijnaarts was de oprichter van deze Sint Hendrien.
Jan terug kijkend: 'Ik vind carnaval het meest Bossche fenomeen. Ik ben er trots op dat bij die Oeteldonkse traditie veel Bosschenaren zich betrokken voelen. Er hangt altijd een heel relaxte sfeer’.
Het afscheid van Jan Rijnaarts zal in besloten king plaats vinden.

Terug naar boven