Kunstenaar Jacques Frenken op 93-jarige leeftijd overleden.

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-08-2022 | Gewijzigd op: 05-08-2022
Kunstenaar Jacques Frenken op 93-jarige leeftijd overleden.
 
Links Jacques Frenken
[* juni 1929 + augustus 2022] met zijn broers Jos en Maarten. Midden
tussen hen in Paul
van Rosmalen [Borzo].foto © paul kriele, 12 december 2021.
.........................................

Jacques Frenken een van de vijf broers Frenken van wie er drie kunstenaar werden, is begin deze week op 93-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Frenken begon zijn studie in 1951 aan de Tekenschool in Tilburg en daarna volgde hij vanuit zijn woonplaats Den Bosch de Rijksacademie in Amsterdam. Aan het einde van deze studie ontving hij de aanmoedigingsprijs voor Jong Talent.

Bekendheid genoot Jacques door zijn met zijn popart, het in stukken zagen van heiligenbeelden waarvan hij al of niet met spijkers afwerkte, nieuwe kunstwerken maakte. Grote musea namen werken van hem op. De VPRO maakte in 1967 naar aanleiding van deze popart een documentaire. Naast kritiek [godslastering] leverde hem dat ook alle eer op door zijn pionierschap in deze vorm van kunst. Frenken betreurde de eenzijdige benadering van zijn vorm van kunst. 'Ik heb het hiermee wel gehad. In heel mijn werk is dit maar een snippertje,' zei hij in 2017 over die periode [jaren 60] in een interview.
Frenken gaf in de jaren 70 les aan de Bossche kunstacademie het was zijn periode die in kunstkringen gekenmerkt werd als Zero Art, een overstap naar meer kleurrijker en groter werk met als thema’s klassieke en moderne muziek. Frenken was een redelijke getalenteerd musicus op gebied van piano en orgel.
Jacques Frenken heeft nog tot 2021 gewerkt met portretten, landschappen en stillevens. ook zijn van hem bekend de glas in loodramen die hij voor kerken, scholen en zwembaden maakte. Schilderen en muziek maken daar besteedde Jacques in de jaren 90 zijn tijd mee. Hij was een beetje een kluizenaar geworden. Sedert 2021 verbleef de kunstenaar na een dip in zijn gezondheid in een zorgcentrum.
Bron: Brabants Dagblad dd. 04082022.