Enckevoirtstraat: Paaszaterdag onthulling bloemrijke electrakast

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-04-2022 | Gewijzigd op: 21-04-2022
Enckevoirtstraat: Paaszaterdag onthulling met XL-stikkers beplakte - natuur getrouwe -  electrakast 
.......
-Hierboven: Het ontwerp van Yvon Prüst werd, uitgewerkt en geprint op XL- stikkers, op de kast aangebracht.
-Hieronder: Een detail van bovenstaande afbeelding.

© yon prüst, 2022. 
........................

Op Paaszaterdag 16 april 2022 werd in de Enckevoirtstraat [zijstraat van Koningsweg] een grijze electrakast onthuld in een nieuwe kunstzinnige gedaante. Na gebakkelei tussen de bewoonster, vanaf 2015 op nummer 28, over de vervanging van een kleine electrakast 25 m vanaf haar woonhuis, verving de gemeente [ondanks erkende inspraak] dat kastje door een ruim een meter hoge grijze electrakast tot voor haar voordeur op nummer 28. Spierings- niet voor de poes – trommelde enkele vriendinnen op en kwam tot de oplossing die dominant, lelijke kast gitaal  te laten bespuiten. Kunstenaar Yon Prüst zette er, aan de hand van vondsten uit de buurt, een bloemrijk tafereel op*.

Op die manier had Yon Prüst er met haar ontwerpen al eentje in de St.Jorisstraat en ook eentje in de Jeroen Boschtuin een nieuw aanzien gegeven. Voor dit exemplaar deed Yon inspiratie op uit dingen die zij in de buurt aantrof. Maar aan Janets verzet tegen de door de gemeente [ondanks inspraak] gekozen plaats viel niet te toren. Nog hoor je haar bezwaar tegen de komst van een grijze kolos van ruim een meter hoog, die vlak voor haar voordeur  kwam te staan. ‘Een onding, veel te dominant aanwezig in het straatbeeld,‘ aldus Janet. ‘Een doorn in het oog.’ Maar dat was dus tevergeefs.
Van de gemeente kreeg intussen deze kasten het predicaat ‘geveltuinkast’… De gemeente had de buurt nog wel € 1500 aan subsidie verleend.
-Hierboven: Het moment van de onthulling van de door Yon Prüst kunstzinnig  beschilderde  electrakast* voor Enckevoirtstraat 28....
-Hieronder: Bewoonster van nummer 28 Janet Spiering [r.] en buurvrouw Carlijn Krielaars aan de geïmproviseerde bar.
-Onderaan: De buurt gaf acte de présence bij de onthulling van de electrakast nieuwe stijl.Toespraak Janet Spiering. 
foto's © paul kriele,16 april 2022. 

Samen met de ’Groene Buurvrouw’ Carlijn Krielaars vond tenslotte op Paaszaterdag 16 april 2022 de onthulling plaats van een kunstzinnig object. Met een gerichte promotie was de hele Bossche pers komen opdagen en ook de buurt verscheen uiteindelijk op de locatie waar drank en nootjes klaar stonden. In de sfeer van de onthulling en met zoveel belangstelling was het leed weer getemperd. De serpentines dwarrelden over de toeschouwers en de kurk van de champagne knalde terwijl Yon Prüst en Janet Spiering het doek opvouwde daarbij geholpen door buurvrouw Carlijn Krielaars.
Er klonk applaus voor de realisatie van dit kunstwerk in zo maar een Bossche straat, de Enckevoirtstraat. 

*Het ontwerp van Yon Prüst werd, uitgewerkt en geprint op XL- stikkers, op de kast aangebracht.

Terug naar boven