Resten St. Janspoort blootgelegd

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-04-2010 | Gewijzigd op: 01-04-2010
De locatie langs de St.Janssingel. Daar stond eerder een kunstwerk, voorstellend wachtende reizigers bij een bushalte.
De foto's tonen de situatie van dichtbij en rechts meer gericht op de Spoorlaan, zoals vroeger [voor 1896] de uitvalsweg naar de Langstraat heette.
De bezoekers aan de stad en zij die er naar binnen gingen kwamen -wat deze westelijke richting betreft-  door de St.Janspoort, gelegen op het eind van de St.Jansstraat. Daarvan zijn eind maart 2010 de fundamenten blootgelegd.
 
Een stadspoort bestond uit twee torens. Hier een van die twee.
Tegen de middel eeuwse  poort werd later een woning gebouwd, waarvan ook de restanten zijn gevonden.
Rechts stroomt de Dommel waarover oorspronkelijk een houten brug lag.
Gezicht op de  St. Janssingel. Een poort stond meestal niet haaks maar scheef op de uitvalstraat, zodat binnenkomende kogels niet ver konden doordringen.

foto's © paul kriele, 1 april 2010.

Tussen 1579 en 1890 heeft aan de St. Janssingel, waar de St.Jansstraat op uitkomt, de St.Janspoort gestaan. De Stl.Jansstraat was de westelijke uitvalsweg naar de Langstraat. Een brug over de Dommel kwam uit in de Spoorstraat, zoals aanvankelijk de Stationsweg heette. Pas in1896 is er een volwaardig station gebouwd en is de Spoorstraat omgedoopt in Sationsweg. Voor die tijd stond er een houten tramstation op het Meierijplein. 't Zand, de eerste stadsuitbreiding buiten de stadsmuur, is aangelegd tussen ongeveer 1890-1910.
De St.Janspoort is de opvolger van de kleinere Koepoort die rond 1577 werd afgebroken.
In 1874 vervielen de vestingwerken door de opheffing van de vestingstatus van de stad. Als eerste werden de stadspoorten gesloopt.
Eerder werd al de fundering van de Koepoort aangetroffen.

Voor meer berichten over de opgravingen langs St.Janssingel en de Westwal [o.a. de Koepoort] zie Vestingwerken


Terug naar boven