Muur en stadspoorten in zicht

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-06-2008 | Gewijzigd op: 15-07-2008

Op het Mariabastion, ter hoogte van de Berewoutkazerne, wordt momenteel  en ondergronds een bergbezinkbassin aangelegd. Met  een natuurlijke afdekking blijft die betonnen kolos uit het zicht.

- foto © paul kriele,4 juni 2008.
 
De gemeente is druk bezig langszij de St.Janssingel en de Westwal de vestingwerken in het zich te brengen. Dat betekent het weggraven van de Dommeltaluds langszij de St.Janssingel en het in zicht brengen van de eeuwen oude stadspoorten.
Bij Bastion Maria wordt tegelijk met het opgraven van de voorwerken een bergbezinkbassin aangelegd, de Dommel krijgt weer wat meer ecologische aandacht door het aanbrengen van eilandjes en door de oevers minder strak en nog natuurlijker voor de vegetatie en de fauna te maken.

Situatie langszij de St.Janssingel ter hoogte van de Walpoort. Daar wordt grond van de oude stadsmuur weggegraven en in witte zakken gestopt om daarmee straks eilandjes in de Dommel te kunnen aanleggen. -foto © paul kriele, 4 juni 2008.©
----------------------
Een bij de Westwal omgevallen oude stadsmuur komt deels terug voorbij het Mariabastion. Langs de singel oostzijde komt op de plek van de parkeerplaatsen een wandelpromenade met hier en daar een parkachtige structuur.

De stadsmuur die eind mei/ begin juni 2008 langszij de St.Janssingel werd opgegraven dateert uit de 13e eeuw. Op deze oude muur, waartegen al weer een 17e eeuwse stadsmuur was gezet, metselt men een in het zicht blijvende stadsmuur. 

De werkzaamheden worden in een infokeet [VdDoesdeWilleboissingel] toegelicht en verduidelijkt.
   Rechts: de opgegraven stadsmuur  die dateert uit de 13e eeuw en waar bovenop een stadsmuur wordt gemetseld die in het zicht blijft.

-foto © paul kriele, 4 juni 2008.
 


Terug naar boven