St.Janssingel: Bolwerk [1528] St. Jan blootgelegd

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-08-2011 | Gewijzigd op: 31-08-2011
De archeologen van de BAAC, onder wie Ingrid Cleijne, hebben deze week het St.Jansbolwerk blootgelegd.
Dat ligt langszijde St.Janssingel, in de Dommel, waar eerder meermalen gegraven is en waar toen de fundamenten van 15e eeuwse Coepoort  en -diens opvolger- de 16e eeuwse St. Janspoort vrijkwamen.
Voor deze stadspoort lag een bolwerk dat er rond 1528 is gegraven en waarover een houten brug liep om van en naar de stad te komen vanuit of naar Vlijmen. 
Omdat het hier om vervuilde grond gaat wordt de komende week eerste een damwand geslagen, dan kan die grond worden afgegraven en dan kan ook het archeologisch onderzoek binnen het bolwerk beginnen. De grondsanering doet A&G,  die het terrein voor ongewenste bezoekers heeft afgezet. Maar de zijwanden van middel eeuws bolwerk zijn al wel blootgelegd. Daar onderzoekt Ingrid Cleijne momenteel de stenen muur. 

Voor de rondvaartboten van Rederij Wolthuis is intussen nabij de Wilhelminabrug een nieuwe steiger en toegangstrap aangelegd door aannemersbedrijf Huub Verlouw uit Ammerzoden.

Situatie 31 augustus 2011  Bolwerk wordt met stalen hei-elementen afgezet
Voordat er diepere opgravingen in het bolwerk kunnen gebeuren wordt het bolwerk met heiplaten afgedamd.  foto's © p[aul kriele, 31 augustus 2011.

Situatie 25 augustus 2011:
achtereenvolgende stadsmuren komen in het zicht
Inkijk in de opbouw van het bolwerk met de achtereenvolgende stadsmuren uit de 14e en de meer recente schil uit de negentiende eeuw. De archeologen van de BAAC bezig met het blootleggen van muurresten.

foto's © paul  kriele, 25 augustus 2011.,


Situatie 23 augustus 2011: start onderzoek
Foto links boven: Overzicht gezien vanaf het Zuiden richting Wilhelminabrug met het onderzoeksterrein. Hier hebben opeenvolgende  stadspoorten gestaan met een uitvalsweg naar het Westen [Vlijmen].
Links in de Dommel lag het puntvormige  bolwerk in de Dommel.
Daar is archeologe Ingrid Cleijne bezig een van de zijwanden stukje bij beetje af te graven.

Op de andere foto's het onderzoeksterrein langszij de St.Janssingel. De singel is zo genoemd naar de St.Janspoort die op het einde van de St.Jansstraat stond.

Grondsaneringsbedrijf A&G doet de vervuilde grond afwerken en afvoeren.

foto's © paul kriele, 23 augustus 2011. 

Het onderzoek gaat in totaal zes weken duren, zegt Maaike van Tiel van A &G grondsanering .Tenminste zolang is ons grondsaneringsbedrijf hier gestationneerd.
Als dat is afgerond kan met de bouw van een geheel nieuw informatiecentrum [ook voor boottochten] worden begonnen. Maar dan is het al 2013. Dat centrum wordt bemand door de VVV, Kring Vrienden, de Stichting Binnendieze en mogelijk ook redereij Wolthuis.
In dat transparante centrum is ook voorzien in een soort horeca dat samen met het KWI-College wordt opgezet.

Achter de rondvaartboot: Zicht op een berg zand [achterin] waar het bolwerk St.Jan lag.
De Dommel liep toen iets meer naar rechts en het bolwerk lag aan de twee schuine zijden vrij in het water.
Voor Rederi jWolthuis is nabij de Wilhelminabrug een nieuwe aanleg steiger en trap aangelegd door aannemersbedrijf Huub Verlouw uit Ammerzoden.

foto's © paul kriele, 23 augustus 2011.

Lees meer over de stadspoorten en  met name de Coepoort en de St.Janspoort onder zoekfunctie St.Janssingel op de startpagina
Of: stadspoortje ontdekt dd. 24 april 2003.
en Resten St. Janspoort in zicht 1 april 2004

Terug naar boven