Eerste steenlegging bij nieuw infocentrum St.Jansbolwerk

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-11-2013 | Gewijzigd op: 14-11-2013
In het nog aan te leggen infocentrum dat St.Jansbolwerk gaat heten, werd woensdagmiddag 13 november 2013 door wethouder Huib van Olden de eerste steen gemetseld.
Dat gebeurde na een toelichting in restaurant La Cucaracha aan de St.Janssingel, waar wethouder Huib van Olden sprak over de vestingstad  ’s-Hertogenbosch, met zijn eerste en tweede stadsmuur en zijn eerste Koepoort en diens opvolger de St. Janspoort. Dat waren belangrijke poorten waardoor dan ook 600-700 jaar geleden iedereen van hoog tot laag de stad in of uit ging.

-Boven: De ceremonie van het metselen van de eerste steen in het St.Jansbolwerk door wethouder Huib van Olden.
-Rechts: Op de bouwsteigers volgde nog een aansluitende fotosessie met achteraan John Kreugel, directeur van aannemer Laudy en middenin wethouder Huib van Olden, geflankeerd door twee bouwvakkers
.

foto's © paul kriele, 13 november 2013.
 

‘Het was een sjieke poort,’ zo recapituleerde de wethouder. ’Daarom gaan we in het nieuwe St. Jansbolwerk de oude straatstenen en de natuurstenen drempels terugleggen. Natuursteen wijst erop dat er toen ook al sjiek materiaal voor deze poort werd gebruikt,’ sprak Van Olden, die zich voortaan de wethouder van de Neanderthalers noemt, wat refereert aan de unieke vondsten bij de Hekellaan.
‘Mijn voor-, voor-, voorganger, een van de schepenen van de stad, heeft bijna 700 jaar geleden hier ook gestaan. En vandaag leggen wij de eerste steen van een stadspoort die in een modern jasje wordt gestoken. Een combinatie van cultuurhistorie en modern, die we hier samen brengen, zodat men ervan kan genieten’, zo sprak Van Olden. 

foto's © paul kriele, 13 november 2013. -Hierboven links: Inkijk in het St.Jansbolwerk dat deels in het water komt te liggen.
-Boven: De toeschouwers, te weten  betrokkenen buurtbewoners, bouwvakkers, de pers en leden van aannemer Laudy.

Directeur John Kreugel van aannemer Laudy sprak over nog wat hindernissen die deze winter nog verwacht kunnen worden, zoals hoog water en een mogelijk strenge winter, maar als dat meevalt is het infocentrum St.Jansbolwewrk in juni volgend jaar klaar. Tegen ‘hoog water’ moeten nog wat voorzieningen worden getroffen, aldus Kreugel.  

De kosten van dit project bedragen   € 3,95 miljoen.
Start aanleg bouw en bouw infocentrum  St.Jansbolwerk  artikel dd.  6 september  2013.
Terug naar boven