Boek over advocaat Harry Holla

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-11-2022 | Gewijzigd op: 19-11-2022
Boek over en met advocaat Harry Holla
..........
Omslag van het boek over advocaat mr. Harry Holla
 *Venlo,19 november 1904  + Vught, 6 januari 1992.

 

Vrijdag 18 november 2022 werd in de Petruskerk in Vught het boek over en met Harry Holla getiteld ‘En de naaste zoals jezelf’ gepresenteerd . Holla [*1904-+ 1992] was advocaat die zich in de oorlog, met name voor hulp aan Vughtse en Bossche Joods burgers inzette en meteen na de oorlog tot eerste president van het [Oorlogs-]tribunaal in ’s-Hertogenbosch werd benoemd.
Het door AlDUS uitgegeven boek, een dikke pil van 288 pagina’s met vele -unieke - illustraties, bestaat uit drie ‘delen’. Deze opzet is afgeleid van de bijdragen van de drie auteurs Peter Baas, Truus Wertheim-Cahen en Arnoud Jan Bijsterveld. Daarnaast hebben 18 personen bijdragen aan dit historisch boek geleverd. onder wie in een voorwoord bisschop Gerard de Korte.
In die 'delen' ingedeeld 
Hoogleraar Cultuur in Noord-Brabant Arnoud Jan Bijsterveld vat onder het kopje ‘Herinneringen ijken en herijken ’ het doel van de uitgave samen: ‘Hoe mensen zich ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden herinneren. En welke rol die herinneringen spelen in hun eigen leven en dat van anderen’. De biografie van Harry Holla [*1904 +1992] getiteld ‘Een kroniek van keuzes’ is voor de co-auteur Peter Baas een voorbeeld van een bepaald soort herinneringen: de gegroeide verbintenis van mensen uit de oorlog.
Uitgever Marc Verbeek geeft aan dat na jaren van veronachtzaming vervolging en verzet volop in de belangstelling staan’. Verbeek duidt dat het boek in drieën is opgedeeld: met auteur Peter Baas [*1955] die de door hem geschreven biografie ‘Een kroniek van keuzes’ van Harry Holla als leidraad neemt, de door Truus Wertheim-Cahen [*1944] afgenomen interviews onder de kop ‘Erfdragers Truus is de dochter van Max Cahen, van wie vele boeken en publicaties over de oorlog zijn verschenen. En de historisch-wetenschappelijke aanpak van prof. dr Arnoud-Jan Bijsterveld [*1962] onder de aanhef ‘Herinneringen ijken en herijken’. Met de biografie van Harry Holla worden deze drie delen met elkaar verbonden.
Je naaste als jezelf
Bisschop Gerard de Korte meldt in zijn voorwoord, geschreven met de titel van het boek ‘En je naaste als jezelf’ in gedachte, ‘Harry Holla zegt over zichzelf bescheiden, maar anderen bestempelen hem als held. Nog meer kenmerken de tien geïnterviewde erfdragers Holla met: grote maatschappelijke betrokkenheid, vol naastenliefde en spiritualiteit en diens verlangen naar een inclusieve samenleving’. Bisschop De Korte besluit zijn bijdrage met : ‘Dit boek is 30 jaar na de dood van Holla, een eerbetoon aan zijn morele kompas, dat in onze tijd nog steeds als gids kan dienen’. © pk, 14112022.

Terug naar boven