Zoeken
Johannes van Rooij, een Bossche mecenas, overleden
Printerversie |
In Memoriam Johannes [Joep] van Rooij
Donderdag 19 september 2024 is na een driejarige periode vanwege chronische leukemie, Johannes van Rooij op 82-jarige leeftijd] overleden.
Van Rooij[*Tilburg, 12 januari 1942] , zoon van -na het overlijden van haar man - van een winkel in tabakswaren, studeerde in de avonduren fiscaal recht, en veel later gevolgd door een studie assurantiën. Later leerde hij kennis maken met een gehuwde moeder van vijf kinderen. Die relatie werkte niet opperbest..
Bij de opening van het weeshuis in Litouwen leerde hij Dali Rakutye kennen met wie hij in 2001 ook trouwde. De laatste jaren voordat Johannes ernstig ziek werd, eindigde hun knipperlichtverhouding in een definitieve breuk. Johannes zwaaide Dali vorig najaar met een gouden handdruk en een appartement in Litouwen, voorgoed de deur uit.
Johannes [Joep] van Rooij * Tilburg, 12 januari 1942 's-Hertogenbosch, 19 september 2024. foto © paul kriele 8 juli 2015. |
... |
Groot aandeelhouder bij AFJansen
In de jaren 70 werkte hij, naast zijn positie als fiscalist, ook als administrateur bij AFJansen herenmode. Van Rooij: ‘Ik mocht daarnaast ook nog als fiscalist een eigen praktijk er op nahouden’. Maar doordat hem in 1977 – op zijn 35ste- het directeurschap werd aangeboden, werd AFJansen een full time baan. Tien jaar later, Van Rooij was 45 jaar, werd hij met een compagnon groot aandeelhouder en twee jaar later voor 100%, doordat hij de compagnon uitkocht.
In 1987, na een complexe procedure met betrekking tot het personeel, sloot hij alle filialen. Van die zaken kwam elk jaar twee miljoen binnen. ‘En hier,’ zegt Van Rooij in een interview in maart 2020 met ‘De Ondernemer’:’ Op mijn vijftigste ben ik gestopt met geld verdienen.’ Boven dat interview staat ‘Geld heeft voor mij geen waarde’…...
Veel energie besteedde Van Rooij met het financieren van humanitaire projecten, merendeels in Oost Europa: Moldavië en Roemenië en ook een weeshuis in Litouwen en eentje in Lima. Soms werd hij door corruptie belazerd. ‘Maar,’ zegt– ie, mijn humeur leed er geen minuut onder’.
Van Rooij raakte in die landen geliefd en speciaal in de Filipijnen waar ze hem vergeleken met paus Franciscus op wie hij veel geleek.. In Den Bosch leefde hij buiten het zicht van het grote publiek.
Pand van Jheronimus Bosch
Johannes had buiten zijn liefdadigheid als hobby Jheronimus Bosch in wiens huis hij op Markt 61 woonde. Jaren heeft hij daarnaast in de oude apotheek van de Godshuizen gebruikt voor zijn kunstcollectie en als museum. Op elke muur hingen wel tientallen kunstwerken, gemaakt door Oost-Europese en ook Nederlandse kunstenaars. Met zijn opdracht een schilderij in relatie tot Bosch te maken, gaf hij hen een steuntje in de rug.
In dat huis op Markt 61, voorheen modezaak van AFJansen en later van Levi’s, woonde en werkte Jeroen met zijn vrouw Aleid van de Meervenne [*1447- + 1522] tussen ongeveer 1450 en begin 1500. Op het achter terrein, op de begane grond, heeft Van Rooij een enorme galerij laten bouwen met wel twee duizend kunstwerken. Ook in de door hem aangekochte protestantse kerk in Hedel zijn tal van kunstwerken uitgestald. Ook zíj hebben een relatie tot Jeroen Bosch. Overigens zit er ook een collectie erotische [Japanse] kust bij.
Gemeente buitenspel…
Kunst en pand, te samen vormen een geweldig historisch pakket. Maar een aanbod van de gemeente lang, voordat het pand De Kleine Winst op Markt 27 in een Jeroen Bosch museum veranderde, sloeg Van Rooij -verbouwereerd over zoveel onbegrip en waardering voor lokale cultuur, wenkbrauwen fronsend af.
Zoals De Ondernemer in maart 2016 schreef, vertrekt deze wonderlijke man met een eigenaardige carrière en een spectaculaire levenswandel, hoogst waarschijnlijk ongezien.
Van Rooij, die zijn lichaam heeft bestemd voor de wetenschap, wenste in stilte begraven te worden.
Terug naar boven