Kunstwerk Renée van Leusden in JB-ziekenhuis onthuld

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-09-2014 | Gewijzigd op: 18-09-2014
Op vrijdag 12 september hebben Els van Breda Vriesman, voorzitter Stichting Vrienden JB-ziekenhuis en Peter Langenbach, lid RvBestuur van het JB-Ziekenhuis het kunstwerk ‘Vrijheid’ van de Bossche kunstenares Renée van Leusden* onthuld. Het kunstwerk, dat is geschonken door de Raad van Bestuur en de Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis, staat in de verbindingsgang tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Instituut Verbeeten, gelegen aan de achterkant [Deutersekant] van het complex.

vlnr Renée van Leusden, de ontwerpster van het beeld, Els van Breda Vriesman [Stichting Vrienden van JBZ] en RvB-lid Peter Langenbach bij het zo juist onthulde kunstwerk van Renée van Leusden in de doorgang van  ziekenhuis naar Instituut Verbeeten. 

De verbindingsgang tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Instituut Verbeeten is begin dit jaar op feestelijke wijze in gebruik genomen. Patiënten die behandeld worden voor kanker, kunnen voor bestraling nu vanuit het ziekenhuis binnendoor het radiotherapeutisch instituut bereiken.
Kunst is een belangrijk onderdeel van de ‘helende omgeving’ die beide organisaties willen zijn. Het kan troost en afleiding bieden, zeker als je erg ziek bent. Vanuit die gedachte is door de Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis en de Raad van Bestuur van het ziekenhuis aan Renée van Leusden opdracht gegeven tot het vervaardigen van een passend kunstwerk.
*Renée van Leusden [*Arnhem, 1947], zelf ex-kankerpatiënt,  zegt over haar kunstwerk ‘Vrijheid’: “Een vlieger heeft voor mij alles te maken met vrijheid. Maar wat is vrijheid?  Gezond zijn betekent óók vrijheid, en die route loopt hier via Instituut Verbeeten. De vlieger heb ik als het ware doormidden gesneden. Een in strakke lijnen geschetste vrouwenfiguur baant zich een weg naar de vrijheid. Een driedimensionale vrijheid.”