Herdenkplek overleden kinderen in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-10-2016 | Gewijzigd op: 24-10-2016
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis opent woensdag 2 november 2016 een herdenkplek voor kinderen die in het ziekenhuis zijn overleden*. Het blijkt een behoefte te zijn bij ouders om een plekje te weten in het ziekenhuis waar zij hun kind kunnen herdenken. De plek bestaat uit twee kunstwerken van Irene Oostdam:  één in de kapel en één in de tuin van het ziekenhuis.
In een besloten bijeenkomst op 2 november kunnen ouders die hun kind hebben verloren- én hun naasten - een vilten bladvorm aan het kunstwerk toevoegen. Aan dit blad hangt een kaartje met ruimte voor een persoonlijke boodschap, de naam van hun kind, een korte tekst of kleine tekening.

 De herdenkplek in de tuin
van het Jeroen Boschziekenhuis.
 

Ieder jaar vindt in de lente een bijeenkomst plaats waarvoor ouders worden uitgenodigd. Zij hebben dan de mogelijkheid om hun persoonlijke bladvorm uit het kunstwerk weer mee te nemen naar huis. Als symbool voor alle overleden kinderen wordt dan één bladvorm in metaal in het tweede kunstwerk geplaatst in de buitentuin van het JBZ. Ouders kunnen dan zaad van wilde bloemen zaaien bij het kunstwerk waardoor het in de weken daarna omringd wordt door bloemen.

Officiële opening
Op de  officiële openingsbijeenkomst [15.30 uur] zal de kunstenares Irene Oostdam een toelichting geven bij de kunstwerken. Aansluitend plaatsen we één symbolisch blad in een kunstwerk in de tuin van het JBZ.

*De afdeling verloskunde en de vakgroep geestelijke verzorging zijn initiatiefnemers van de herdenkplek. Het project kon gerealiseerd worden dankzij bijdragen van de Stichting Vrienden JBZ en verschillende afdelingen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.