Leye Fonds schenkt JB-ziekenhuis orgel

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-06-2009 Door een donatie van € 263.000 door het Leye Fonds komt het nieuwe Jeroen Boschziekenhuis in bezit van een nieuw orgel voor de kapel.
 
De ondertekening van het kontrakt tussen de orgelbouwers Pels en Van Leeuwen en het Jeroen Boschziekenhuis met links dirceteur Peter de Kubber en rechts Peter van Rumpth van Pels en Van Leeuwen.

Dinsdag 2 juni 2009 werd in aanwezigheid van de donateurs het contract met orgelbouwers Pels en Van Leeuwen gesloten. Het Leye Fonds ondersteunt projecten op cultureel, humanitair en kerkelijk gebied bij voorkeur in ’s-Hertogenbosch en omgeving. Voor de bouw is gekozen voor de orgelbouwers van Pels en Van Leeuwen vanwege hun smaakvolle ontwerpen. Ook de professionaliteit, het passende financiële aanbod en hun enthousiasme voor de opdracht, waren doorslaggevend bij de keuze voor deze orgelbouwers, aldus de directie. 
Het nieuwe orgel wordt een zogenaamd mechanisch pijporgel dat in een traditionele stijl wordt gemaakt. Dmv een zgn. zwelkast kan het volume van het orgel aangepast worden aan de aard van de plechtigheid en het karakter van de bezoekers.
Toelichting
De organisten Jan-Derk van Dijk en Jacques van den Dool hebben de directie geadviseerd bij de aanschaf van het nieuwe orgel. Een nieuw orgel is noodzakelijk omdat het huidige orgel in de kapel op de locatie Groot Ziekengasthuis te groot is voor de nieuwe kapel. Het oude orgel zal worden verkocht.