JBZ: Farmacateam gaat de bijwerkingen van medicijnen verlagen

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-07-2019 | Gewijzigd op: 08-07-2019
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil het hoge aantal acute opnames als gevolg van medicijnbijwerkingen verlagen. Daarom zet zij een F-team in. F staat voor Farmaca.
Het blijkt dat 10% van de acute ziekenhuisopnames bij 65+’ers het gevolg is van medicijnbijwerkingen*. Dat vertaalt zich naar 49.000 opnames per jaar in Nederland. Daarom gaat het ziekenhuis artsen bewuster maken van medicijnbijwerkingen, en hen daarin te ondersteunen.

Op proef start dat  F-Team,  dat bij ouderen die via de Spoedeisende Hulp worden opgenomen in het ziekenhuis, of de opname mogelijk samenhangt met het medicijngebruik. Denk bijvoorbeeld aan een oudere die valt en zijn been breekt. De oorzaak kan een te lage bloeddruk zijn, veroorzaakt door medicijnen. Met het helen van het gebroken been, is de oorzaak van de val dus niet weggenomen. Heropname ligt op de loer.




Jeroen Boschziekenhuis
Het F-team dat de oorzaak van de
opname onderzoekt en bekijkt of er
sprake is van bijwerkingen van medicijnen.


foto © jbz, juli 2019.
................................................................................
 


Twee initiatiefnemers van het F-team zijn Jeroen Derijks (ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog) en Rob van Marum (Geriater en klinisch farmacoloog). Derijks: “Het F-team kan de hoofdbehandelaar adviseren om medicatie aan te passen. Ook is het mogelijk dat het F-team bij de verdere behandeling betrokken blijft. Wij geloven dat wij op deze manier de zorg voor onze patiënten echt verbeteren.” Een goed begin De proef is gestart op Chirurgie. Daar zijn de eerste geluiden positief, vertelt chirurg Jan Olsman