Kunstenares Mariëlle Lapidaire exposeert mondkapjes in het ziekenhuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-03-2021 | Gewijzigd op: 05-03-2021
Kunstenares Mariëlle Lapidaire exposeert in het Jeroen Boschziekenhuis [vanaf april] 30 ‘Vervreemde mondkapjes’. Die beeldt zij uit zoals ze door medewerk[ster]s uit het ziekenhuis worden gedragen. Lapidaire zet daar een persoonlijk verhaal bij Vervreemd, want de kapjes hebben allen een andere samenstelling en uitbeelding: van tosti-ijzer toe chipzakje en van plastic tot stof.'De expo vindt plaats onder de  titel  'In de schaduw van de maan' dat terugverwijst naar de datum van 3 maart 2021, Dat is een jaar na binnenkomst van de eerste coronapatiënt in het Jeroen Boschziekenhuis. 
.......................
......................
-Bovenaan:  Leon Koolen van de afdeling Logistiek.
-Hierboven: Marlies van der Zande, geestelijk verzorger.
-Hieronder: Microbioloog Peter Wever met een tosti ijzer.
De afbeeldingen slaan op de cadeaus die in het ziekenhuis ivm corona binnenkwamen.  
......................

Mariëlle Lapidaire maakte de portretten voor de expositie ‘In de schaduw van de maan’, die vanaf 3 maart 2021 live gaat vanuit het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Op die datum is is het exact één jaar geleden dat de eerste coronapatiënt in het Bossche ziekenhuis werd opgenomen. De functie van de personen die zij uitkoos loopt dwars door de organisatie heen: Over de expositie Van verpleegkundige tot logistiek medewerker, van arts tot raad van bestuurslid. De kapjes zijn gemaakt van cadeaus die in het voorjaar 2020 het ziekenhuis binnenstroomden om het ziekenhuispersoneel een hart onder de riem te steken. Voor de foto’s werkte de kunstenares samen met haar dochter, social designer Fides Lapidaire (25) die het belang benadrukt het belang om de jongere generatie deze pakkende beeldverhalen te tonen: ‘Kunst raakt een andere snaar dan nieuwsberichten in het journaal.’

Na de eerste coronagolf gaf het ziekenhuis kunstenares Mariëlle Lapidaire toestemming om zich een beeld te vormen van de impact van de pandemie. Een belangrijk vraag was: wat doet corona met de medewerkers? Het ziekenhuis gaf voor dit project toestemming uit de motivatie dat het van vitaal belang is om deze tijd op te tekenen. En dat doet een kunstenaar nu eenmaal anders dan een journalist of historicus. Er is gekozen voor een digitale expositie, die via de website van het ziekenhuis en via social media te bekijken is Vanaf april komt het werk van Mariëlle Lapidaire ook in de openbare expositiegang van het JBZ te hangen.

Terug naar boven