Jeroen Boschziekenhuis 2e plaats in AD top-100

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-08-2008 | Gewijzigd op: 26-08-2008
In de enquête van het Algemeen Dagblad staat het Jeroen Boschziekenhuis plots op de 2e plaats.
Merkwaardig aangezien in 2006 nog een 46ste en in 2007 een 20ste plaats werd behaald. Ook in de jaarlijkse Elseviersenquete kwam Den Bosch uit op een ‘gemiddeld’ in 2006 en ‘tamelijk’ in 2005.

Het Algemeen Dagblad, dat uitgaat van 26 kwaliteitsaspecten, heeft een min of meer twijfelachtige basis van enquêteren. De data zijn  afhankelijk van de deelname van de specialisten. Hun deelname is soms niet erg enthousiast , maar van de andere kant is die wel erg betrokken [..]. Dat gegevens worden dus aangedragen d door de Orde van medische specialisten, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de aan het ziekenhuis gekoppelde brancheorganisaties. Op één aspect, dat van de patiënttevredenheid, werd een apart onderzoeksbureau Mediquest, ingezet.
De ‘nieuwe’ voorzitter van de Raad van Bestuur, Willy Spaan, legt de eer bij de in 2005 ingezette actie ’Duidelijk Beter’. ‘Alle inzet voor kwaliteitsverbetering betaalt zich nu terug,’ aldus Spaan, die als voorbeeld de administratie noemt die gedegen werk verricht. Het doorliggen wordt strak bijgehouden, zodat we er bovenop zitten,’aldus Spaan.
Het JB-ziekenhuis bracht het doorliggen terug naar net onder de 3%, landelijk is dat 5 %.
Ook het bijhouden van de prestatie-indicatoren draagt bij aan de plaats in de top-100.
Tot slot: een niet onbelangrijk aspect is: wat vindt de patiënt ervan? Het JB-ziekenhuis scoort hier slechts een 4, terwijl 12 het hoogste is. ‘Dat is reden om extra ! in te zetten op klantgerichtheid van de organisatie,’ aldus Spaan.
Op de lijsdt van 1200 ziekenhuizen komen in Brabant het Catharina [Eindhoven] op plaats 17,  Máxima Medisch Centrum plaats 25 , TweeSteden [Tilburg] op plaats 27,  Lievensberg [Bergen op Zoom] plaats 33, Elkerliek [Helmond] plaats 36  en opvallend vergeleken bij eerdere uitslagen is plaats 37 voor het Tilburgse Elisabeth  en Bernhoven in Oss  op plaats 64. Roosendaal, Boxmeer en Breda hangen in de onderste regionen.