JB-ziekenhuis: Glasinloodramen voor Kapel bijna gezet

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-04-2011 | Gewijzigd op: 13-04-2011
'Nog twee dagen,' zeggen Pawel en Jos, die druk doende zijn nauwgezet met tientallen fragmenten de glasinloodwand van de nieuwe kapel van het Jeroen Boschziekenhuis te vervolmaken.

Tot nu toe was de kapel van het nieuwe Jeroen Boschziekenhuis qua sfeer en lichtval erg saai. Maar door de kleurrijke glasinloodramen is er gelijk veel sfeer en warmte in de kapel gekomen.

foto's © paul kriele, 13 april 2011.

De bijna 50 jaar oude glasinloodramen zijn afkomstig uit de kapel van het oude Carolusziekenhuis in de Jan Heinsstraat. Ze kwamen bij een sloper uit Boxtel terecht die ze uit de sloop heeft gerist/gered [..] . 
De tweede bezitter was een verzamelaartje uit Gouda. Die man zag er geld in en zette de partij op Marktplaats. Op die advertentie glasinloodramen kon men - per vierkante meter- bieden, zo vertelt Gertjan van Beynum glazenier/specialist in glasinloodramen.  zie ook www.glaslicht.nl
Getrokken door de advertentie en met name door de inhoud, begon Gertjan correspondentie met de handelaar te voeren. Op een gegeven dag reisde Gertjan af naar Gouda, want hij was ervan overtuigd dat de ramen van Marius de Leeuw, de oud-docent van wie hij ooit les had gehad, waren. 
In Gouda vroeg de Bossche journalist/archivaris van 'de Paap' om het stukje met de handtekening van de kunstenaar om bevestiging te krijgen dat het werkelijk de ramen van Marius de Leeuw zouden zijn. Maar dat stukje ontbrak...
Oscar Schrover, ook een Bossche onderzoeksjournalist,  belde de krant die er een verhaal van maakte als dat Schrover de vinder was ...  .
Daarop kreeg het de aandacht van de 'Vrienden van de Kapel'  Het volgende traject was de geldlwerving om de zaak op te kunnen kopen.
Aldus geschiedde. 

'De vrienden van de kapel' hebben de nog in tact zijnde collectie opgekocht. Het kunstwerk dateert  van 1965 en is ontworpen door Marius de Leeuw voor de kapel van het Carolusziekenhuis. De titel  is: 'De Schepping van de Aarde'. Glasbewerkingsbedrijf Brabant zet ze -na renovatie - weer op hun nieuwe -definitieve - plaats.

Terug naar boven