Serie kunstobjecten in Jeroen Boschziekenhuis geopend

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-10-2011 | Gewijzigd op: 19-10-2011
Vanmiddag -dinsdag 18 oktober 2011 - heeft officieel het Jeroen Boschziekenhuis in de persoon van directeur dr. Willy Spaan en in aanwezigheid van de hoofdrolspelers Charles de Mooij [Nb-Museum], René Pingen [SM's] en Arjan Blok [financieel directeur van Essent] en niet te vergeten de voorzitter van de Stichting Vrienden van het Jeroen Boschziekenhuis Els van Breda Vriesman de kunstwerken, die verspreid in het gebouw hangen en staan opgesteld, geopend.
Bij de musea afgevaardigden waren ook de conservators Maureen Trappeniers van het NB-museum en René Stegeman van het SM's, die nog sterker dan de directeuren betrokken zijn bij de kunstwerken en bemiddeld hebben bij de keuzes. van bruikleen.

vlnr Charles de Mooij [NB-museum], Arjan Blok[financieel-directeur Essent] en prof. dr. Willy Spaan, lid Raad van Bestuur JB-ziekenhuis. De gasten werden olv communicatiemedewerksters rondgeleid. Links, 2e en 3e, Charles de Mooij en Maureen Trappeniers van het NB-Museum.
foto's © paul kriele, 18 oktober 2011.


Toespraken
Voorzitter van de 'Vrienden van het Jeroen Boschziekenhuis', Els van Breda Vriesman dankte alle vrienden, bedrijven en instellingen die het mogelijk hebben gemaakt dat er in het ziekenhuis 12 objecten konden worden gerealiseerd. 'Maar we zijn er nog niet. Want  zoeken nog het aantal van  5.000 vrienden vol te maken. Waarmee we een solide basis kunnen  realiseren.We willen nog graag op de kinderrevalidatie iets realiseren,' aldus Van Breda, die aangaf dat er een bedrag van ruim € 1 miljoen is binnen gehaald. We hebben zelfs iets over.. '

Raad van Bestuurslid Willy Spaan sprak over het lichte -heldere- ziekenhuis, want het is belangrijk dat een patiënt en ook een bezoeker zich hier thuis voelt.  In een rustgevende en prettige omgeving kun je ook beter je verdriet verwerken. Die prettige omgeving bieden wij ook aan de kunst. En dat is niet alleen topkunst,'  sprak Spaan. 'Wij geven ook aan aanstormend talent ruimte, wat gebeurt ism de Kunstakademie en bedrijven zoals Essent.'

Er is niet alleen uit werken van bekende -beroeps- kunstenaars- een ruimte gecreëerd voor een expositie, ook De Gaanderij de kunstgalerie van het oude Groot Ziekengasthuis keert terug en wordt met wisselexposities voorgezet.

Directeur van het NB-museum Charles de Mooij haakte er in zijn toespraak op in door Vincent van Gogh aan te halen. 'Van Gogh vond dat hij met kunst de mensen beter kon maken  of dat de mensen er beter van worden. Zeker is in ieder geval,' aldus De Mooij, 'dat kunst kan inspireren, troost bieden en heilzaam is. Daarom ben ik blij met de prominente plaats voor kunst in het JBZ.
Het is ook belangrijk dat je je hier welkom voelt. Hopelijk geldt dat straks ook voor de bezoekers van het nieuwe Museumkwartier,' aldus de museumdirecteur die hoopt op een intensieve samenwerking.

Raad van Bestuurslid Willy  Spaan reikt de catalogus uit behorend bij de rondleiding langs de kunstwerken. Achteraan de weduwe van Jan Dijker, maker van de glasapplicatie 'Prometheus'. De kunstobjecten van Fiona Tan, die hangen in de corridor van  het ziekenhuis.

Na het officiële gedeelte ging het gezelschap onder leiding van de communicatiemedewerkers  Cecile Noordergraaf en Agnes Bomers langs de objecten in de gangen en de tuinen en in het revalidatiecentrum de Tolbrug. Daar hangt het 800 kg wegende glaskunstwerk 'Prometheus' van Jan Dijker wiens vrouw aanwezig was.
Dit zwaarwegend object, dat  werd gemaakt voor de PNEM, maar in het nieuwe hoofdkantoor van Essent overbodig raakte werd toegelicht door Arjan Blok.


Terug naar boven