Historische vergissingen ziekenhuiskapel

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-07-2005 De directie van het Jeroen Boschziekenhuis presenteert –als lijkt het actueel - het plan voor de bouw van een kapel bij het nieuwe ziekenhuis aan de Deutersestraat. Die bouwplannen dateren echter al van oktober 2004, toen bleek dat de directie [als opdrachtgever] in die plannen, een kapel was vergeten. [Bastion Oranje, 3 oktober 2004]. Behalve dat het intussen een anderhalf jaar oud plan is wordt nu gesteld een multi-functionele ruimte niet door te laten gaan, maar een kapel te realiseren.

In de praktijk blijkt een ruimte, alleen voor kerkelijke zaken bestemd, het beste te zijn.
Voor Bosschenaren zijn het GZG en Carolus en het Liduina [Boxtel] ‘katholiek’, maar voor de directies neutraal en heeft ‘het Alexander’ een protestant-christelijke signatuur. De kapel wordt ook een eerbetoon aan de orde der zusters Carolus Borromeus die vanaf 1880 in de stad werkzaam waren, maar onlangs afscheid namen.

Achter de bouwplannen voor een kapel schuilen 23 namen van adviseurs/deelnemers, onder wie een burgemeester [Ton Rombouts], een abt [Baeten] en een dominee [Van Zweeden] én diverse specialisten. Uit de aanbevelingscommissie is nu een bestuur gevormd met onder meer Joop Janssen [v/h Heijmans] en Jac Stienstra [projectontwikkelaar & financiële expert] en Cees Punt, communicatie-manager bij Automobielbedrijven Van den Udenhout.
Die commissie heeft zich al georiënteerd en laten adviseren over bijv. een compleet glazen kapel of -ter bezinning- een ondergrondse ruimte! Dat islamieten behoefte hebben aan een eigen gebedsruimte is uit deze -intussen historische -planning niet gebleken…