Bij AD en in Elsevier: Bosch’ ziekenhuis zakt verder in kwaliteit

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-10-2004 Het Jeroen Boschziekenhuis zakt opnieuw in kwaliteit bij de ‘AD ziekenhuis Top 100’. Eerder gebeurde dat in de meer subjectieve enqûete ‘De Beste Ziekenhuizen’ van Elsevier [23 september2004]. Daarbij bepaalden medewerkers, specialisten en managers zelf de criteria. Toen kwam ‘Den Bosch’ op een 29ste plaats terecht.
Dit keer zijn door de Inspectie van de Gezondheidszorg – met instemming van de ziekenhuizen - 26 kwaliteitsaspecten bepaald. In die Top 100 eindigt het Jeroen Boschziekenhuis als 44-ste . Het St. Elisabeth in Tilburg staat op plaats 32, Catharina in Eindhoven eindigt op plaats 18.
Inzak kwaliteit gaat het bijv. om doorliggen, complicaties bij operaties, aanwezigheid van een pijnservicedienst, aantal afgezegde operaties. 
Opvallend is, dat kleinere ziekenhuizen goed scoren: 1.Utrechtse Diaconessen, 2. Rivierenland Tiel en op 3. St. Jansdal Harderwijk. Echter uitgezonderd het Tilburgse Twee Stedenziekenhuis dat op plaats 72 en Bernhoven in Oss dat op plaats 74 eindigt.
De enquête is een stap op weg naar nog meer openheid. Ze maakt het patiënten mogelijk ziekenhuizen -op kwaliteit -met elkaar te vergelijken.
Specialisten, of eerder gezegd specialismen zijn het volgende onderdeel dat in een kwaliteitsonderzoek aan bod komt…. Volledige uitslag op www.ad.nl/ziekenhuistop100
-----------------------------------
Den Bosch uit de boot in Elseviersenquête   23 september 2004.

In de jaarlijkse enquête ‘De beste ziekenhuizen’ van Elsevier valt het Jeroen Boschziekenhuis uit de boot. Ze scoort in de eindrangschikking nauwelijks, ergo de positie is veel slechter dan vorig jaar toen het van de ‘grote ziekenhuizen’ nog op de negende plaats stond.
Door enkele minpunten behaalt het ziekenhuis maar een cijfer 7 [hoogste score is overigens een 7,8] en staat op de 29ste plaats op de eindranglijst. Minpunten zijn: slechte financiële positie, interne onenigheid, trage berichtgeving en arrogante specialisten. Wat betreft de twee laatst genoemde punten, daar mankeert het bij vele ziekenhuizen aan.
Ziekenhuizen in kleinere plaatsen, zoals Sneek [1e plaats], Hilversum, Hengelo en Gorinchem behalen in de eindrangschikking een betere positie. Ze staan boven Den Bosch en zelfs boven het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg dat dit jaar op de 7e plaats [totaallijst] eindigde, vorig jaar zesde. In de categorie ‘grote ziekenhuizen’ eindigt het Tilburgse wel in hoge positie:een tweede plaats. Daar zitten ook de beste algemene chirurgen.
Ook de winnaar van vorig jaar het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwegasthuis zakte en wel naar de 9e plaats. Het OLVG heeft wel de beste cardiologen..