Grote rampoefening Jeroen Bosch Ziekenhuis goed verlopen

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-11-2012 | Gewijzigd op: 03-11-2012
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft zaterdagmorgen 3november 2012 een grote rampenoefening gehouden waarbioj twee treinen bij Den Bosch op elkaar waren gebotst.  De oefening was bedoeld te testen of het ziekenhuis klaar is voor dit soort grootschalige calamiteiten. Het persbericht zegt 'goed'. 
Tientallen slachtoffers, van zwaar- tot lichtgewond, werden binnengebracht bij het ziekenhuis. Aan de oefening deden 160 medewerkers, 69 lotuspatiënten en 25 interne en externe waarnemers mee.

Patiënten noch burgers in en om het ziekenhuis hebben weinig van de oefening, die feitelijk op de organisatie was gericht, en waarbij noch politie noch brandweer aan deelnamen, gemerkt.

Zaterdagmorgen 3 november 2012  rampenoefening in het Jeroen Boschziekenhuis.

Als verbeterpunten werden vastgelegd: om niet alle radiologie-onderzoeken op de Spoedeisende Hulp tedoen, maar  deels naar de Radiologie te verplaatsen teneinde de wachttijden te verkorten. Een suggestie was ook flatscreens in de wachtruimten te plaatsen zodat familie het laatste nieuws kan volgen.
  
Willy Spaan, voorzitter Raad van Bestuur, kijkt terug 'op een uitstekend verlopen praktijkoefening, waar alle medewerkers enthousiast en met veel inzet aan hebben bijgedragen. ‘
Realistische praktijkoefening
Het betrof een realistische  oefening waarbij JBZ-medewerkers bijv. ook telefoontjes van de pers, unithoofden van afdelingen en familieleden te verwerken kregen.
Bijzonder is dat tijdens de oefening gebruik werd gemaakt van een Mediasimulator. Door mediaberichten en foto’s te plaatsen op een gesimuleerde website van bijvoorbeeld het Brabants Dagblad, de Telegraaf en Twitter konden JBZ-medewerkers oefenen in de praktijk.’
Een belangrijk onderdeel is de familieregistratie, een programma waarmee snel achterhaald kan worden of een  slachtoffer in het JBZ aanwezig is. Het coördinatieteam heeft real-time inzicht in de slachtofferoverzichten, verblijfplaatsen en aantal familieherenigingen.