St.Jan

De St. Jan is naast parochiekerk de kerk van de bisschop vandaar  de naam kathedraal. De St.Jan heeft ook de status van basiliek. De kerk stond aanvankelijk buiten de eerste stadsmuur van rond 1240.
>> Meer informatie


Laatste artikelen binnen de categorie St.Jan:

Nieuwe bouwloods bij St. Jan voor 11 miljoen

Nieuwe bouwloods bij St. Jan voor 11 miljoen

Gepubliceerd op: 23-09-2009 | Gewijzigd op: 24-09-2009
Het Amsterdamse Bureau Gordion Cultureel Advies en Kunsthistorisch Bureau D'Artsa en architect Henket hebben een plan gemaakt voor een nieuwe bouwloods. Het ontwerp voor dit deels transparante gebouw aan de zijde Hinthamerstraat, omvat zowel de architectonische als de museale functie van het nieuwe museum 'De Bouwloods'.
Lees meer
Grote opkomst  Mariaomgang

Grote opkomst Mariaomgang

Gepubliceerd op: 10-05-2009 | Gewijzigd op: 28-11-2009
Op zondagavond, Moederdag 10 mei 2009, liepen globaal 1400 gelovigen mee in de jaarlijkse Maria-omgang, Die trok na de Vespers van 19.00 uur in de St.Jan door de Bossche straten met ondermeer bisschop Hurkmans en plebaan Gert Jan van Rossum. De stoet werd geopend door de Bossche Oude Schuts en afgesloten door het gilde van Onze Lieve Vrouw uit Aarle Rixtel.
Lees meer
St.Jan de mooiste kerk van Nederland.. ?

St.Jan de mooiste kerk van Nederland.. ?

Gepubliceerd op: 17-04-2009 | Gewijzigd op: 21-04-2009
Via een stemming kan de St. Jan als een van de drie [Oudenbosch en Oosterhout]worden genomineerd tot mooiste kerk van 't land.
Lees meer
Uitstel boek over grafzerken St.Jan

Uitstel boek over grafzerken St.Jan

Gepubliceerd op: 24-03-2009 | Gewijzigd op: 24-03-2009
Het 1400 pagina's tellende boek, dat de grafzerken van de Sint Jan in beeld zou brengen, is met een jaar uitgesteld. De reden is dat nu ook de grafzerken in de St.Cathien worden meegenomen. Ook de Cathrien is een eeuwen oude kloosterkerk van de Kruisheren, die als parochiekerk in 1917 opnieuw is gebouwd en waarvan alleen het koor middeleeuws is. Ziekte van een van de onderzoekers speelt in het besluit dat ABC nam, ook mee.
Lees meer
St.Jan: start restauratie rond Zuiderpoort

St.Jan: start restauratie rond Zuiderpoort

Gepubliceerd op: 09-03-2009 | Gewijzigd op: 10-03-2009
De vorige week, op 4 maart 2009, zijn stalen balken langszij de St.Jan omhoog gehesen naar het dak van de Zuiderpoort. Deze dragen de steigers die vervolgens worden aangebracht om daarop de loopplanken en de bordessen voor de restaurateurs te kunnen aanleggen.
Lees meer
Stap op weg naar nieuw Sint Jansmuseum

Stap op weg naar nieuw Sint Jansmuseum

Gepubliceerd op: 04-02-2009 | Gewijzigd op: 07-02-2010
Drie samenwerkende bureaus maken een studie voor de opzet van een nieuw Sint Jansmuseum. Het zijn Gordion Cultureel Advies, Kunsthistorisch advies- en organisatiebureau D'ARTS en Henket en partners Architecten, die met inspraak van het kerkbestuur zoeken naar een samenhangend museum, waarbij de Gerfkamer, de bouwloods en een herinrichting van het 'plein', wat nu nog fietsenstalling is, horen. Het begon toen burgemeester Rombouts bij de opening van de Art Fair -11 april 2008 - een nieuwe naam voor het 'stoffige' museum voorstelde. Rombouts vindt bijvoorbeeld de horeca 'detonerend'. Met een nieuwe fietsenstalling onder het oude postkantoor [eigenaar Geoffrey Groenewoud] kan de stalling bij de Sint Jan mogelijk komen te vervallen. Maar gezien Rombouts uitspraken zitten de cafés van Henny Adriaans -Gompie en De Saeck -dit plan nog aardig in de weg. Adriaans wil die twee nog steeds tot een jongerenuitgaanscentrum ombouwen…
Lees meer