Uitstel boek over grafzerken St.Jan

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-03-2009 | Gewijzigd op: 24-03-2009
Hoofdauteur van het boek 'Grafzerken Sint Jan 's-Hertogenbosch', dat nu een aanvulling kijgt met  'Grafzerken Sint Cathrien', Jan van Oudheusden bij de lezing in de Verkadefabriek over dit onderzoek.

foto © paul kriele, 10 februari 2009.

Het 1400 pagina's tellende boek, dat de grafzerken van de Sint Jan in beeld zou brengen, is met een jaar uitgesteld. De reden is dat nu ook de grafzerken in de St.Cathien worden meegenomen. Ook de Cathrien is een eeuwen oude kloosterkerk van de Kruisheren, die als parochiekerk in 1917 opnieuw is gebouwd en waarvan alleen het koor middeleeuws is.
De Stichting Archeologie Bouwhistorie en Cultuur [ABC] komt tot dat besluit mede door ziekte van een van de onderzoekers.
'Het nadeel biedt de historici ook een voordeel,' aldus Ton Meulman van ABC. 'Pas recent is een aantal grafzerken uit 1709 via tekeningen in beeld gekomen. De tijd die nu vrij komt geeft de mogelijkheid deze 210 jaar oude zerken te onderzoeken en tevens een 30 tal zerken uit de St. Cathrien bij het onderzoek te betrekken en straks als supplement in het boek op te nemen,' aldus de oud-directeur/eigenaar van Boekhandel Heinen.
Deze 'Cathrienzerken' dateren uit de tijd [16e en 17e eeuw] van de kloosterkerk van de Kruisheren, maar zijn al die tijd zijn blijven liggen. Er was over hun oorsprong en datering weinig bekend.
De uitgave staat nu gepland voor september 2010.

Zie ook 1e artikel over grafzerken St.Jan. dd. 10 februari 2009.