Nieuwe bouwloods bij St. Jan voor 11 miljoen

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-09-2009 | Gewijzigd op: 24-09-2009
Boven: Architect Hubert-Jan Henket onthult de maquette van de vergrote nieuwbouw voor De Bouwloods.

Rechts boven en onder: Aan de zijde Hinthamerstraat, waar een nieuw plein ontstaat, is de deels transparante  nieuwbouw gesitueerd [licht gevend] en daar komt ook de entree van de nieuwe bouwloods.

foto's © paul kriele, 23 september 2009 .

Het Amsterdamse Bureau Gordion Cultureel Advies en Kunsthistorisch Bureau D'Artsa en architect Hubert-Jan Henket hebben een plan gemaakt voor een nieuwe bouwloods. Het ontwerp voor dit deels traparante gebouw  aan de zijde Hinthamerstraat, omvat zowel de architectonische als de museale functie van het nieuwe museum 'De Bouwloods'.

Behalve een musuem met  - in drie lagen - kantoren ligt  aanpalend aan Het Bonte Palet. In de nieuwbouw is een 40 meter hoge lift opgenomen die uitzicht biedt op de beelden en ramen van de kathedraal. Vanuit de nieuwbouw  loopt een ondergrondse corridor naar de St. Jan waardoor de funderingen en mogelijk straks ook enkele grafkelders in het zicht komen. Door in het museum ook een beeldhouwatelier op te nemen wordt aan scholen en andere bezoekers het restauratieaspect inzichtelijker gemaakt. 
De kathedraal komt aan de noordzijde vrij te liggen en de museumtoegang is ook aan die zijde gesitueerd. Straks zal ook het  Noorderportaal dagelijkse geopend zijn. Voor de nieuwbouw zullen de oude -kleinere -  bouwloods en de fietsenstalling wijken, maar Henket heeft nog geen 'pleininvulling' aan die cafézijde bedacht. Ook verdwijnen, maar dan uit de kerk, de winkel en de kaartverkoop.
De bezoekers aan de St. Jan gaan voortaan feitleijk via de bouwloods met een audioguide de kerk binnen.

Riemer Knoop van het Amsterdamse bureau Gordion  en rechts architect Hubert-Jan Henket.
foto's © paul kriele, 23 september 2009.
Vlnr: Peter Broeders de directeur/econoom van het bisdom, wethouder Bert Pauli en Herman Lerou, de bouwarchitect van de St.Jan, die allen enthousiast over het bouwplan spraken.

Het Bisdom, kerkbestuur en de gemeente kunnen zich helemaal in de nieuwe opzet vinden. Maar eigenlijk heeft Jan van Heijningen, CDA-fractieleider, de aanzet voor dit nieuwe plan gegeven.
Wethouder Pauli, die als wethouder met de portefeuilles Toerisme en Economische Zaken met verve woensdagmorgen 23 september 2009 het plan aan de pers presenteerde, benadrukte de waarde van de kerk als gebouw [monument] en gebedsruimte en ook de aantrekkingskracht die het op Bosschenaren en toeristen heeft. Per jaar worden 150.000 bezoekers aan het museum verwacht.
Dat verwachte aantal gaat de investering van € 10, 9 miljoen dekken, aldus Riemer Knoop van Bureau Gordion.

Voordat het plan kan worden uitgevoerd, gaat er nog 3-4 jaar overheen, aldus wethouder Bert Pauli. Dat is nodig voor de  accordering door de Gemeenteraad in maart 2010, voor aanpassing bestemmingsplan, voor bouwprocedures en straks ook voor archeologisch onderzoek.
Een optimistisch klinkende Herman Lerou, de bouwarchitect van de St.Jan, hoopt dat het stadsbestuur dit plan eind 2010 als cadeautje aan het kerkbestuur zal aanbieden. Daarmee haakte Lerou in op de uitspraak van Bert Pauli dat de gemeente, die op zoek gaat naar investeerders voor de nieuwbouw, daarin zeker zal slagen.

Met het plan, dat bijna 11 miljoen euro kost, moet de gemeenteraad op 13 oktober 2009 zondermeer ['go or no go'] instemmen.

Terug naar boven