Toonzaal met raam biedt inkijk in de muziekzaal

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-09-2015 | Gewijzigd op: 04-09-2015
Donderdagmiddag 3 september 2015 heeft burgemeester Ton Rombouts de glazen doorkijk onthuld in de Toonzaal. 
Het raam in de voormalige synagoge is bedoeld  'de Toonzaal wat inzichtelijker te maken,' zegt interim directeur Henri Broeren. 'Tevens komt het gebouw daterend van 1854, als monument beter tot uiting'.
Eind jaren 80 is de voorbouw die dateert van 1937, gesloopt. 

Prins Bernhardstraat / Anne Frankplein
-Hierboven: Het door burgemeester Rombouts
onthulde raam in de gevel van de Toonzaal.
-Links: De Toonzaal met rechts ernaast
het moderne kantoorgedeelte.


foto's © paul kriele, 5 maart [l.] 4 september 2015.

Op de plaats van de groene deur is een  glazen wand  aangebracht, die een inkijk biedt in de Toonzaal.
De ingang zat oorspronkelijk aan de zijde Mortel. Vanaf 1935 heeft er een  aanbouw aan de zijde Anne Frankplein gestaan
.

Ook blijven de deuren voor dat raam tijdens bepaalde concerten open. De bedoeling is om tijdens concerten beelden op het venster te projecteren. De gemeente en de stichting Bossche Synagoge ‘Bernardus Hartogensis’ hebben het raam gefinancierd.

UIt Brabants Dagblad [03092015]: Symbolische waarde
Tijdens de presentatie van het venster hield burgemeester Ton Rombouts een warm pleidooi voor de kunsten, ondanks de aankomende bezuinigingen. Ook had het openen van de oude synagogedeuren een belangrijke symbolische waarde voor hem. Hij refereerde vooral naar de 290 Joodse slachtoffers uit het Bossche verleden. “Alle mensen die in de file staan in de Prins Bernhardstraat, kunnen nu niet zomaar aan de synagoge voorbij rijden. Het nadenken over al het leed en lief wat hier heeft plaatsgevonden, gebeurt nog veel te weinig. Met het openen van deze deuren komt het weer op ieders netvlies.”
Het nieuwe concertseizoen van De Toonzaal wordt geopend op vrijdag 18 september (20.30 uur) met de bonte improvisatie-avond ‘Duets'.

Zie ook het artikel over de vroegere situatie ter plekke en de aankondiging van de glazen inkijk in de Toonzaal artikel dd. 5 maart 2015.

Terug naar boven