Organisten Grote Kerk starten actie voor behoud orgel

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-05-2015 | Gewijzigd op: 08-05-2015
Tegelijk met de grote opknapbeurt van 'De Grote Kerk' in de Kerkstraat komt ook het monumentale Bätz-orgel aan de beurt. De restauratie kost ongeveer € 300.000. Om dat geld bij elkaar te brengen hebben de organisten van de Grote Kerk een actie bedacht. Vanaf  € 5 kunnen Bosschenaren een orgelpijp sponsoren.

Jamie de Goei, organist van de Grote Kerk: “Het orgel in de Grote Kerk uit 1831 is één van de ruim 20 orgels van Jonathan Bätz die er in Nederland zijn en stond tegelijk met het orgel van de Dom in Utrecht in de werkplaats!  Deze kwalitatief hoogstaande orgels zijn befaamd om hun specifieke klankkarakter. Ze zijn daarom geliefd bij organisten. Daarnaast is het 'Bossche orgel' uniek doordat vrijwel alle pijpen originele van Bätzpijpen zijn. Het is het meest gaaf bewaarde instrument van Bätz in Nederland!”.
Het grote orgel in de 'Grote Kerk' dat hoognodig gerestaureerd dient te worden. 
Het opknappen kost rond de drie ton.

Het orgel in de Grote Kerk van ’s-Hertogenbosch telt bijna 1400 pijpen. Daarvan zijn ruim 1100 pijpen te sponsoren: vanaf € 5  t/m € 250 per stuk.

De Goei: “De sponsoractie is recent gestart en er is al een klein aantal pijpen gesponsord.' Als tegenprestatie voor de sponsoring bieden de organisten een ‘rondleiding en toelichting ’ aan in én bij het orgel. De Goei: “Mensen hebben vaak geen idee hoe een orgel werkt. Bij de rondleiding kunnen sponsoren zien welk werk aan het orgel is gedaan tijdens de restauratie en wordt de werking van het orgel uitgelegd. '
Ook wordt een excursie georganiseerd voor alle sponsoren naar het atelier van orgelbouwer Pels en Van Leeuwen waar het orgel wordt gerestaureerd. Peter van Rumpt, directeur van Pels en Van Leeuwen, vertelt daarbij over het bijzondere werk van zijn bedrijf.

De restauratie van het orgel gebeurt gelijktijdig met een interne verbouwing en herinrichting van de Grote Kerk. De Protestantse Gemeente ’s-Hertogenbosch, die in de Grote Kerk huist, wil de kerk op deze manier beter geschikt maken als huis voor de stad, voor mensen die, bijvoorbeeld tijdens het winkelen, behoefte hebben aan een gebed, een gesprek, muziek of even wat stilte.

Meer info:  http://www.sponsor-een-orgelpijp.nl.