Fontein hk. Weversplaats- Beurdsestraat geplaatst/plein geplaveid

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-03-2014 | Gewijzigd op: 31-03-2014
Maandag 31 maart 2014 werd ook het plein
- alleen rondom de fontein - met natuursteen geplaveid.
 
Foto gemaakt, nadat vrijdag 28 maart ook de leidingen binnenin de fontein zijn doorgetrokken.

foto's © paul kriele, 30 en 31 maart 2014.

Bericht van 27 maart 2014 Plaatsing fontein
Vanmorgen, donderdag 27 maart 2014- en nog steeds duren de werkzaamheden- zijn de eerste onderdelen van de fontein, afkomstig van Bastion Baselaar, op de hoek Weversplaats-Beurdsestraat, geplaatst.  Dat werk werd verricht door de mannen van Aquaco uit Elst en Brabers Technical Support.  De spuit en spuitgedeelte, zoals de specifieke drakenkoppen,  en de opvangschalen werden op een dieplader aangevoerd door Gerard Lammers Transport uit Nieuwkuijk.
Hte was een passen en meten en ook de specifieke spuitmonden dienen precies te worden aagesloten. De  techniek bevindt zich in twee putten op het terrein dat nog met een soort fijne kiezels zal worden belegd.

-Links: De onderdelen, zoals de opvangschalen en de spuitmonden  in de vorm van visachtige drakenkoppen op de dieplader.
-Boven: De locatie op de hoek Weversplaats-Beurdestraat. Het is een terrein dat met de uitbreiding van het Noordbrabants Museum [jaren 2011-2013]  een nieuwe aanblik kreeg. Maar het heeft er bijna 50 jaar braakliggend bij gelegen en deed dienst als parkeerplaats.


foto's © paul kriele, 27 maart 2014.

Eerst de  montage van de zuil waarlangs de onderdelen op de bodemschaal worden geschoven en bevestigd. foto's © paul kriele, 27 maart 2014.
De eerste [basiskom] schaal was al eerder in februari gelegd. Vanwegr fe specialr natuurstren is die in China gemaakt. Hier wordt  het onderste spuitgedeelte, dat nog origineel is, op zijn plek gehesen.

foto's © paul kriele, 27 maart 2014.

 

Boven het vastlijmen van het onderste spuitgedeelte  en daarop het lassen van de bouten.
Dan is de eerste opvangschaal aan de beurt
.

foto's© paul kriele, 27 maart  2014.
 
 
 Geschiedenis fontein
 
 
 
De fontein is afkomstig van de kantoortuin van Lamers en Indemans op Wolvenhoek 10 . In 1930, door een uitbreiding naar twee panden, kwam de fontein in de weg te staan. In 1931 schonk de firma - na een raadsinstemming- de fontein aan de stad. Ze kreeg een plaatsje op de ronding voor Bastion Baselaar.
dr. Lamers en dr. Indemans waren de twee compagnons die ook de naamgevers zijn van het bedrijf dat later Interpharm is gaan heten. Het is nu gevestigd op de Rietveldenweg, maar op de Parallelweg heette het nog Interpharm.


Het volgende spuitstuk wordt  -ook weer vanaf de dieplader- naar de schaal gehesen en over de stalen toevoerbuis geschoven en nauwkeurig op zijn plek bepaald.  Het komt op milliemeters aan. 

foto's © paul kriele, 27 maart 2014.
 
Hieronder: Ook dit spuitgedeelte staat op zijn plek.
Nu nog enschaal en de laatste ornamenten..
   
Komend voorjaar zal de plek en de fontein worden onthuld en komt er een naam voor dit nieuwe binnenstadspleintje.
 

 Nog niet aangesloten, maar de fontein staat er !  foto's © paul kriele, 27 maart 2014/16.20 uur
Laatste hand -op een na -gelegd
"Buiten de aansluitingen voor electra en water, staat de fontein weer in volle glorie op een nieuwe plek, de derde in  zijn bestaan: na Interpharm op de Wolvenhoek, Bastion Baselaar en nu de Beurdsestraat,. Als nieuwe naam komt mogleijk te voorschijn:  Mariaplein of Bogaardenplein.


 Terug naar boven