Nieuw plein in de stad met oude herstelde fontein

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-09-2010 | Gewijzigd op: 28-09-2010
Den Bosch krijgt er een nieuw pleintje bij: Mariaplaats of Bogaardenplaats. Dat pleintje komt aan de Weversplaats, waar rondom de uitbreiding van het Noordbrabants Museum en zes stadswoningen nog ruimte is vrijgehouden voor een pleintje. De oude, verwaarloosde fontein aan de Hekellaan, die inmiddels in renovatie is, krijgt er een ereplek.

Ontwerp van een nieuw pleintje voor de natuurstenen Pelikaanfontein die wordt opgeknapt en na het gereedkomen van het Museumkwartier in 2012 langszij de Weversplaats komt te staan.
Links op de afbeelding de Mortelkazerne en rechts de stadswoningen. Tussen deze twee elementen in staat de fontein, waar links ernaast de  expeditietoegang van het Noordbrabants Museum aan de Weversplaats is gesitueerd.

De naam Mariaplaats is in beeld omdat er de omgang langs komt [..]. Ook wordt aan Bogaardenplaats gedacht vanwege het Bogaardenklooster, waarvan deze zomer de fundamenten zijn opgegraven.
Zie hieronder voor fout gekozen naam.

Dat plein is  ook gereserveerd voor de natuur stenen fontein, die jaren lang bij Bastion Baselaar aan de Hekellaan stond, maar nu in renovatie is. Nort Lammers, voorzitter van de Werkgroep Het Kleine Monument licht toe dat'.. er 22 jaar over is gedaan om herstel en terugkeer van die fontein te realiseren. Pas de laatste 2-3 jaar kwam er schot in door de druk van de parkeergarage die daar is gepland met een ingang op Bastion Baselaar.
Er moesten vele hobbels worden genomen. Maar die hobbels [zoals de weerstand tegen het monumentje, ambtelijke molens, de kunstenares die de matjes op de fontein had bedacht, de locatiekeuze] zijn dankzij Harry Boekwijt van de BAM overwonnen.'
 
De fontein, die blijkbaar de naam 'Pelikaanfontein' droeg, aldus Boekwijt, was een geschenk aan de stad van Lamers & Indemans [later Interpharm]. Bouwhistoricus Boekwijt heeft ook het herstel begeleid. Natuur stenen, verdwenen of verweerde elementen, en het grote bassin zijn opnieuw in China besteld. Aan Joris van Esch van de gemeente is het te danken, zo blijkt uit  Lammers toelichting, dat er uiteindelijk een plek voor is gevonden. 

Herplaatsing van de fontein wordt verwacht in 2012, of voorjaar 2013, wanneer ook het Museumkwartier is gerealiseerd.is 

fout gekozen naam  in een omgeving van wevers, volders en ververs
De naam Mariaplaats is verkeerd gekozen, gewoon uit de lucht gegrepen naam. Nort Lammers van de Werkgroep Het Kleine Monument  verklaart zijn keuze uit de route van de omgang die er langs gaat.. . Maar die omgang is bijna 1 km lang.
Als voor Mariaplaats wordt gekozen is de kans verkeken om straks het nog te creëren plein naast de Mariakapel van de St.Jan, die naam te geven. Dat plein wordt de meer uitnodigende toegang  tot  de bouwloods en de gerfkamer. 
Daartoe verdwijnt binnenkort de fietsenstalling en wordt verplaatst naar de kelders van het oude postkantoor in de Kerkstraat.
-Boven: het voormalige kantoor op hoek Beurdsestraat/Zuidwal,  van Stienstra, waarvan o.a Justitie, de PTT en de Heidemij kantoor hebben gehouden.
-Op die plek stond tussen 1361-1900 de Barbarakapel  waar van in het najaar van 2008 door de BAAC [Wim Kemme en Annelies Veenstra] de resten zijn opgegraven.
-Rechts: het koor van de eenbeukige kapel
.
Op nog geen 50 meter afstand daarvan komt een plein waarvoor deskundigen de naam Mariaplaats hebben bedacht...  .

Beter zou het zijn geweest of om het Barbaraplaats te noemen, afgeleid van de Barbarakapel die op nog geen 50 meter afstand -tot 1900 -aan de Beurdsestraat heeft gestaan en waarvan in 2007 de fundamenten werden opgegraven.
Nog een feit is dat straatnamen in deze buurt zijn vernoemd naar een Bosch ambacht van wevers, volders en ververs.
Daarom was er ook een Kemelsharenhoek langszij de Zuidwal, die bij de bouw van het gesloopte kantoor[Stienstra/Heidemij] medio jaren 60 is verdwenen, Op d eplek van dat kantoor staat het inmiddels gerealiseerde flat- en woningcomplex 'WonenaandeZuidwal.nl van Heijmans.
Bogaardenplaats ligt historisch gezien meer voor de hand door het Bogaardenklooster dat op het museumterrein heeft gestaan.

Terug naar boven