Historie/ reünie sociëteit 't Swijnshooft

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-09-2013 | Gewijzigd op: 24-09-2013
De jongerensoos 't Swijnshooft op de Wolvenhoek houdt op 17 november 2013 in Strandpaviljoen Vught een reünie. De organisatie mikt op jongeren uit de jaren 1968-2013.
De kopgroep, zoals de organisatie van de reunie heet, bestaat uit Carl Baks, Karel van Esch, Hans Okkerse, Dominique Venrooy en Lieke Voets.
De soos bestaat 15 jaar [1968-1983] maar heeft op diverse locaties gezeten. Het begon in 1968 op Achter 't Wilt Varken 9 [rechts naast het trapgevelhuis*]. Drie jaar later werd de soos - in eigen beheer verbouwd- uitgebreid met het linker gedeelte van dat grote huis. Dit pand heeft een gemeenschappelijke ingang [zie foto]

Enige jaren later -september 1978- verhuisde de soos naar de overkant, aan Wolvenhoek nummer 6, waar een grootscheepse verbouwing aan vooraf ging. De ontmoetingsplek voor jongeren waar ook wel eens feesten werden gehouden, heeft heel wat historie en ook nogal wat relaties opgeleverd.

* Drie jaar na de oprichting [in 1971] is de soos uitgebreid met linkergedeelte van Achter Wilt Varken 9. In dat pand bevindt zich in de gevel een plaquette.

Einde Swijnshooft / begin Gremio Unio

De sociëteit hield in 1983  op te bestaan. In dat jaar kocht de studentenvereniging Gremio Unio het pand Wolvenhoek 6.

In ieder geval heeft  't Swijnshooft nog een voorganger, namelijk 'Soos66', maar die was niet op de Achter 't Wilt Varken 6 gevestigd.

De start begon op de Achter 't Wilt Varken 9, nu onderdeel van het Stadskantoor. Het herenhuis aan Wolvenhoek 6, waar de sociëteit tot 1983 gevestigd is geweest. In dat jaar werd het pand gekocht door Gremio Unio.

foto's © paul kriele, 22 september 2013.

 Daarop staan ook vele historische feiten vermeld, zoals het oprichtingsbestuur met enkele vooraanstaande Bosschenaren onder wie Willem van den Dries [De Gruyterdirecteur, later directeur doveninstituut], mevrouw C. Oostvogel-Eijsbouts [dr.Oostvogel], Ben Cooijmans, eigenaar/directeur van distilleerderij Cooijmans en dr. P. Karthaus [chirurg ziekenhuis].

Wethouder mr. Geert Verkuylen is in de jaren 70/80 lang betrokken geweest bij 't Swijnshooft.

Studentikoos, maar ook erg muzikaal waren/zijn de soosleden van 't Swijnshooft. Op de archieffoto de Doemarwatjes.

Aanmelden via info@swijnshooft2013.nl Zie de site SwijnshooftTerug naar boven