Koninklijke lintje voor vertrekkende dominee Peter van Helden

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-10-2016 | Gewijzigd op: 31-10-2016
Op Bijbelzondag 30 oktober 2016 werd in een dienst in de Grote Kerk op het Kerkplein afscheid genomen van dominee Peter van Helden, predikant [Rotterdam: 1991-2009 en Den Bosch vanaf 2009] bij de Protestante Gemeente in ’s-Hertogenbosch.
Het was een wisselende kerkdienst met zang, woorden, orgelspel een kinderbijdrage en als apotheose de Koninklijke onderscheiding voor deze ‘voortstuwende, aimabele’ dominee, die op sociaal-maatschappelijk terrein in de stad een onstuitbaar voorbeeld was en een grote verdienste heeft gehad.
Maar ondanks zijn vertrek zal Peter van Helden niet uit de gemeentelijke sferen en het Bossche straatleven verdwenen zijn zinspeelde burgemeester Rombouts bij zijn toespraak. .
Uit handen van burgemeester Rombouts ontving Peter van Helden na afloop van de kerkdienst de versierselen behorend bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau.

De Grote Kerk in de Kerkstraat waar burgemeester Ton Rombouts op
zondagmorgen 30 oktober 2016 de vertrekkende dominee Peter van Helden de
Koninklijke onderscheiding uitreikte
.

foto's © paul kriele, 30 oktober 2016.
 

De motivatie van de gemeente bij de koninklijke onderscheiding:
Decorandus (64) is van 1991 tot 2009 predikant geweest, verbonden aan de Gereformeerde kerk te Rotterdam-Kralingen en sinds 2005 gefedereerd tot Protestantse Gemeente i.w. Naast zijn functie als predikant heeft hij bijzondere projecten op zich genomen. In de periode van 2001 en 2009 was decorandus één van de voortrekkers van de "dialoog", was hij initiator en mede-uitvoerder van de Bijbel Tuin rondom de kerk en was hij betrokken bij de ontwikkeling van het Project "Kerkplein Kralingen" met als inzet het betrekken en stimuleren van mensen met een verstandelijke beperking.

Sinds 2009 is decorandus als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente 's-Hertogenbosch. Hij wist vele partijen te verbinden om zo samen te werken voor de meest kwetsbare mensen in de stad. Zijn kracht zit vooral in het zoeken naar bondgenoten, het stimuleren van ontmoeting en dialoog. Hiermee wist hij zeer velen te betrekken, te enthousiasmeren en te verbinden. Zijn contacten in het veld met Stichting Jong Actief, PUB (Pastoraal Uitzendbureau), Inloopschip, De Wijkplaats (pastoraal buurtwerk Boschveld), Platform Religie en Levensbeschouwing, Stichting Exodus (opvang en begeleiding voor ex-gedetineerden, gedetineerden en hun familieleden), met kunstenaars, Zelfkrant en Hart van de Stad, openden veel deuren. Als samenroeper van de stuurgroep van SMO, SOS, Zelfkrant, CvTB, Novadic-Kentron, Hart van de Stad heeft decorandus zich ingezet voor de organisatie en realisatie van de Winterinloop voor dak- en thuislozen.

Decorandus heeft in de periode 2010 - 2015 vanuit het Beraad van Kerken ’s-Hertogenbosch meegewerkt aan de organisatie van de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op 4 mei. In het verlengde hiervan organiseerde hij ook fietstochten langs de verschillende oorlogsmonumenten in 's-Hertogenbosch.

Decorandus maakt al jaren deel uit van het overleg ongedocumenteerde / uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij is vanuit die rol vanaf 2014 ook betrokken bij de vluchtelingenopvang in het Autotron in Rosmalen. Decorandus is sinds het najaar van 2015 lid van het kernteam gastvrij Den Bosch (rondom vluchtelingenopvang Rosmalen).

Tenslotte was hij ook deelnemer van het Platform Religie en Levensbeschouwing.


Terug naar boven