Convenant horeca, supers & gemeente tegen voedselverspilling

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-03-2018 | Gewijzigd op: 14-03-2018

Woensdagmiddag 14 maart 2018 hebben bij gastvrouw Ininau Saleh van restaurant Yalla Yalla een tiental horeca/cateringbedrijven, instellingen en supernmarkten een convenant ondertekend waarin afspraken staan tegen de verspilling van voedsel. Dat kan zijn door bijv.  duurzame productie en door duurzaam voedselgebruik.

Groepsfoto van de initiatiefdnemer
en de eerste deelnemers. vlnr. Wethouder Jan Hoskam, NN, August de Vocht [NoFoodWasted], Onno Jansen [eigenaar van Doncurado], Jan Pieter van de Lugt [Grow Campus], 
Johan Zwanenberg [AH Nuland],
Bob Mulder [Plus Mulder], Peter van beek [Buurt], vooraan rechts Jinan Saleh restaurant Yalla Yalla]  en Niek Dirks.

foto © paul kriele, 14 maart 2018.
..................................................................

Restaurant Yalla Yalla op Postelstraat 4 was als locatie voor deze antiverspillings event uitgekozen omdat  eigenaresse Jinan Saleh een voorbeeld is van NoFoodWasted.

Centraal element in deze door NoFoodWasted  ontwikkeld convenant is de Afgeprijsd-app. Daarmee kunnen bedrijven in de foodsector producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen  met korting aanbieden. De consument kan die afgeprijsde producten  aflezen en kopen. Restaurants en cateringbedrijven en onderwijsinstellingen  kunnen dat voor hun doelgroep op eenzelfde manier doen. Voor elke andere kandiaat deelnemer is het simpel om onderweg in te stappen.

Download de  #afgeprijsdbeheerapp


...................
Drie momenten van de ondertekening van het
convenant boven:Jinan Saleh van Yalla Yalla,
rechts boven wethouder Jan Hoskam namens de
gemeente en rechts Bob Mulder van Plus Mulder


foto's © paul  kriele, 14 maart 2018.
..................................................................................................

‘Met deze app  krijg je,' aldus wethouder Jan Hoskam, 'minder afval, minder voedselverspilling en meer omzet. Dit initiatief levert op een praktische manier resultaat op  voor onze stad. Daarom ondersteunen we het ook.’

Studenten van de Growcampus gaan de effecten van de toepassing  van de app drie jaar lang bij de deelnemers onderzoeken.  Er zijn al 50.000 Nederlanders met een Afgeprijsd-app.  

Directeur van NoFoodWasted, August de Vocht: ’Deze pilot, waarmee Den Bosch voorop loopt, sluit nauw aan bij  de ambities van Agrifood Capital en het We Are Food.’ Tevens fungeert deze technologie als laboratorium voor  verdere toepassingen.

Wethouder Jan Hoskam is ook van de partij omdat de gemeente op uiteenlopende wijzen ondersteunen. 





Restaurant Yall aYalla



Gastvrouw Jinan Saleh heeft met haar medewerkers enkele typische Libanese en Iraakse gerechten bereid
.

foto's © paul kriele, 14 maart 2018

 


Kenmerkend van Saleh is haar innovatief, zakelijk inzicht en haar vindingrijkheid op gebied van vernieuwende gerechten.  ’Tja,’ zegt Saleh, opvragen over diepere culinaire vragen, ‘Ik ben geen horecavrouw, maar ik ben een conceptbedenkster die steeds bezig is met nieuwe formules. Ik heb enkele statushouders [o.a. uit Syrie en Iran] in dienst. Zodra zij de kneepjes van het horecavak onder de knie hebben, mogen zij de zaak zo overnemen. Ik zit dan al lang weer ergens  
anders.
Binnenkort gaat op Postelstraat 10 een nieuw concept horeca open, bedacht door Jinan Saleh.


De pers belicht..
Wethouder Jan Hoskam maakte
zelf ook een foto van de pers: Acht maal geflitst.


foto © jan hoskam, 14 maart 2018.
...............................................................................
 







Terug naar boven