Vertrek Broeders van OLVrouw van Lourdes/ van Dongen uit Den Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-09-2018 | Gewijzigd op: 20-09-2018

Wellicht komend najaar komt er een definitief einde aan het verblijf van de Broeders van OLVrouw van Lourdes,  ook wel de Broeders van Goede Werken of de populair naam de Broeders van Dongen uit Den Bosch. Je zou zeggen een uitstervend ras, zoals dat ook van de Kerk blijkt te zijn. De orde heeft het klooster in de Sint Jorisstraat te koop gezet. 

St. Jorisstraat

Voormalig klooster van de Broeders van Dongen.

Sint Jorisstraat 72 en 74
staat te koop.


foto © paul kriele, 18 september 2018. 
........................................................

Zo zoetjes aan zijn alle ooit daar verblijvende tientallen broeders of overleden of overgeplaatst naar locaties elders in Brabant, zoals Eindhoven. Het hoofd generalaat in Oostakker  in België. 
Het provincialaat van de Nederlandse tak van de congregatie zit in Dongen. Vandaar de naam Broeders van Dongen. 

De stichter van de congregratie Stefanus Modestus Glorieux, een Vlaams priester.

Bij Bosschenaren zal de naam
herinneren aan de harmonie
Glorieux van het St.Jozefhuis die
dus naar de stichter werd genoemd.

In Vught komt die naam ook
terug in Huize Roucouleur waar
de broeders ook hebben verbleven.



foto © paul kriele, 20 september 2018.
......................................................................
 


Ooit was de nu enig overgebleven broeder Theo van den Boer  [*6 juli 1944] overste van 300 broeders. Zij waren werkzaam in het onderwijs in Brazilië, Canada, Spanje of  Curaçao. Zelf was  Broeder Theo, zoals die wordt aangesproken, van 1975-1998 werkzaam in Spanje [La Bañeza, provincie Leon], waar hij in de zorg  voor mensen met een verstandelijke beperking werkte. Broeder Theo: 'Ik heb daar 23 jaar gezeten. Dat was geweldig. Het was er optimaal'.  Maar  in 1998 werd broeder Theo tot algemeen overste gekozen,  wat hij tot 2016 bleef.  

Broeder Theo van den Boer voorheen
de algemeen overste van- officieel- 
de Broeders van OLVrouw van Lourdes.




foto © paul kriele,  18 september 2018.
...................................................................................

Nu zit hij in Den Bosch, in een sterfhuis,  zoals dat heet. Dus niet lang meer. Broeder Theo had in de eerste jaren van zijn roeping zo zijn twijfels  Ik had denk ik een verkeerd beeld van de Kerk’.  Maar daarover bevraagd komt er niet uit wat dat 'verkeerd’ dan wel is. Broeder Theo zegt nog: ’Wat ik heb gevonden was anders dan dat ik me had voorgesteld.’

Theo van den Boer: 'Al als jongeling wist ik dat ik broeder wilde worden. Dat zit  op een gegeven moment gewoon in je. Ik had die drang al heel vroeg in me. Ik dacht daar het geluk te zullen vinden’.

Die intrede in het klooster deed hij 56 jaar geleden, op 18-jarige leeftijd.  In 2017, op het scheiden van de markt, werd hij nog tot overste gekozen als opvolger van broeder Cor Groenendijk.  

 
De meer recent overleden Bossche broeders
Piet Stevens, docent en psychiatrisch verpleegkundige,
Cor Groenendijk hoofd Catharinaziekenhuis en verpleegkundige  in een Eindhovens bejaardenhuis en Cor van Rooij verpleegkundige.

foto © paul kriele, 20 september 2018.
...................................................................................
 

Van den Boer stapt straks over naar het huis De Pelgrimshoeve in Vessem, waar hij pelgrims naar Rome, Jeruzalem of Santiago de Compostella op weg zal zenden. Daarnaast heeft broeder Theo nog genoeg bezigheden, zoals lid van het provinciaal Bestuurd Nederland en als voorzitter van de Steunstichting Goede Werken en als commissielid van K&R [Konferentie van Religieuzen] en van Reliëf, de naam voor de stichting Menslievende Zorg.

Voor Theo’s vertrek zijn recentelijk al enkele medebroeders de orde  ontvallen, zoals de prentjes met onder meer Cor van Rooij in de wandkast laten zien. Recentelijk verhuisde broeder Bas Warmerdam naar Eindhoven, waarfdoor de communiteit zich zelf heeft opgeheven.

Broeder Theo in het bijna lege pand in de St.Jorisstraat
voor de bidprentjes van recentelijk overleden medebroeders.


foto © paul kriele, 18 september  2018.
........................................................................................................

Het huis is uiteraard te groot geworden. Er zijn nog wel een schoonmaker en een kok in loondienst. Hun werkverband loopt binnenkort af. 

Het vertrek van broeder Theo is afhankelijk van het moment waarop het Bossche pand De Twaalf Apostelen, waar ooit bejaarde mannen woonden, wordt verkocht.. De prijs ..?  op een ton na twee miljoen euro.

Pand De Twaalf Apostelen

Dat enorme  pand St. Jorisstraat 70-72 dreigde in de jaren zeventig, na  jaren leegstand, te worden gesloopt.  De gemeente zocht eerst nog naar een passende bestemming als muziekschool of Kunstacademie. Maar toen kwam er medio jaren 70 een ommekeer in de bestemming van oude [historische] panden met als toppunt het uitroepen van het monumentenjaar 1975. Het jaar waarin de congregatie het pand De Twaalf Apostelen aankocht.

Toen werden onder meer enkele panden in de St.Jorisstraat opgeknapt en ‘De Twaalf Apostelen’ op nummer 70-72 kreeg de bestemming van klooster voor de broeders van Dongen.

 

Voor die tijd was het onder die naam een bejaarden huis geweest voor 12 oude mannen als opvolger  van het Loijersgasthuis of Kuijstengasthuis in de Uilenburg. Twaalf, vandaar die naam de Twaalf Apostelen. Dat heef tot 1943 geduurd. Toen werd het Marechausseekazerne [als vervanger voor het af te breken pand in de Keizerstraat] en vanaf 1948 kwam de Rijkspolitie er in. 



Terug naar boven