Gemeente gaat Zuiderpassage tot een gemeentelijk monument verklaren

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-01-2020 | Gewijzigd op: 14-05-2021
 
Vrijdagmiddag  9 maart zal wethouder Huib van Olden de neonverlichting van het winkelcentrum Zuiderpassage opnieuw in gebruik stellen.

foto © paul kriele, 14 februari 2020.
.................................................

De wijk Zuid is een toonbeeld voor stedenbouw en architectuur uit de wederopbouwperiode. In 2016 heeft het Rijk dit bevestigd door de wijk als één van de 30 belangrijkste wederopbouwgebieden in het land te bestempelen. De wijk geldt als voorbeeld van het vroege naoorlogse bouwen met verschillende bijzondere architectuurstromingen.

De Zuiderpassage is zowel waardevol als complex als van betekenis voor de buurt. Om die reden gaat de gemeente de procedure voor bescherming als gemeentelijk monument van dit winkelcentrum in gang zetten.
 
................ Indruk van de Zuiderpassage aan de zijde Erasmusstraat en aan de binnenzijde. 
Links onder nog een activiteit met Kerst 2019.

Diverse panden en complexen hebben een beschermde monumentenstatus: gemeentelijke monumenten, waaronder het provinciehuis en de Sint Lucaskerk. Vorig jaar heeft het St. Janslyceum de rijksmonumentstatus gekregen. Tot de bijzondere wijkbebouwing behoort ook het winkelcentrum van de Zuiderpassage aan de Zuiderparkweg.
Dit winkelcentrum dateert uit 1960 en is van de hand van architect F. Grips. De Zuiderpassage is ontworpen in een hofvorm met winkels, kantoren en bovenwoningen, gegroepeerd rondom een open binnenhof. De opzet doet denken aan het Lijnbaan-complex in Rotterdam (uit 1953), maar dan in verkleinde vorm. Aan de zijde van de Zuiderparkweg heeft het winkelcentrum een grote luifel met kenmerkende belettering bovenop.