Berichten over -hoek - St. Jansstraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-06-2001 | Gewijzigd op: 24-06-2009

Oplevering Markant pand St.Jansstraat  19 juni 2001.
In augustus 2001 wordt de markante nieuwbouw op de hoek St.Jansstraat /St.Janssingel opgeleverd. Bouwbedrijf Van Tartwijk heeft er naar ontwerp van architectenbureau Gerard Derks/Stevens in tien maanden een beeldbepalend pand neergezet. Opvallend is het koperen dak dat er morgen 20 juni op gaat. Ook de terugvallende kozijnen en het verspringend metselwerk zijn erg bijzonder aan het hoekpand dat vier appartementen bevat. Allen- in de prijs van vier tot zes ton- zijn door Makelaar Lelyveld verkocht.
De afbouwfase is aan de gang van het pand St.Jansstraat/hoek St.Janssingel. Een kort na de oplevering genomen foto van de nieuwbouw op de hoek St.Janssingel/St.Jansstraat. Een pand met een markant koperen dak.

Ook het buurpand rechts, door Aannemer Maazen opgeknapt, is bijna klaar.

foto's © jan lampe [l] en  gerard monté, 1 september 2001.

petit histoire
De hoek op van de St.Janssingel met de St.Jansstraat was -na een brand in de nacht van 8 op 9 september 1993- jaren een kaalslag. Krakers hadden zich het pand toegeëigend en dat was voor de eigenaars aanleiding ze met een vuurtje er uit te jagen.
Aanpalend op nummer 9 heeft eigenaar /aannemer Maazen uit Vught een herenhuis laten bouwen, de ruwbouw door Van Tartwijk en de afwerking door Maazen. Behalve door een moeilijke bereikbaarheid heeft Van Tartwijk geen tegenslagen opgelopen tijdens de bouw die geheel op schema zit, aldus John van Engelen, de leider van het project.

Start bouw hoekpand   20 september  2001.
In de tijd dat de Visstraat  nog geen doorgang had naar het station was de St. Jansstraat de in-en uitvalsweg naar Heusden en de Langstraat.
Deze situatie van 2005 toont de banieren die als promotie van vestingstad waren opgehangen.

foto © gerard monté, 21 juni 2005..

Op maandag 18 september 2000 is Bouwbedrijf Van Tartwijk begonnen met de voorbereidingen voor de bouw. Deze week gaan de eerste heipalen de grond in. Naar verwacht kan pas najaar 2001 de bouw worden opgeleverd.

Nieuw stadsgezicht
De hoek St. Jansstraat/St.Janssingel krijgt een nieuw gezicht. De markante plek wordt ingevuld door een bijna 2,5 miljoen kostende bouw die opvalt door zijn verspringend metselwerk, terugvallende kozijnen en rond-koperen dak. Bouwer en ontwerper spreken van een markant beeldbepalend pand. De plek tegenover dansschool Voetisch was zeven jaar lang een kaalslag die ontstond toen in de nacht van 8 op 9 september 1993 een aangestoken brand het hoekpand vernielde. De brand zou door de eigenaren- J. Dankers en G. Franken- zijn aangestoken om de krakers eruit te jagen.

   

>>>>Een nieuw beeldbepalend stadsgezicht dat verrijst op de hoek St.Jansstraat/St.Janssingel. Het ontwerp is van Gerard Derks van bureau Derks en Stevens Barbaraplaats 's-Hertogenbosch.

De vertraging van activiteiten op die hoek heeft vooral te maken doordat het tussenliggend pand in de St. Jansstraat op nummer 9 geen duidelijke bestemming kreeg. Het pand was zo slecht dat het feitelijk meteen al gesloopt had moeten worden. Nu gaat aannemer Maazen uit Lith daar eindelijk de invulling doen. Dat pand was oorspronkelijk in eigendom van de familie Snels en later van Van der Heijden.


Kunstwerk van plaatstaal. Vaak besmeurd, maar veel bekeken.
l

foto © jan clemens lampe, 7 september 2001.


Architectenbureau Derks & Stevens uit Den Bosch is de ontwerper van het opvallende plan. Voor het hoekpand werd al in 1997 een plan ingediend dat voor de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en de Raadsgroep Knillis nauwelijks bezwaren opleverde, aldus Gerard Derks in een toelichting. Beiden groeperingen hebben wel aangedrongen op een historisch-verantwoorde invulling.Een weinig aantrekkelijk stadsgezicht op de hoek St.Jansstraat/St.Janssingel, een perceel van twee woonhuizen zoals dat er zeven jaar bij heeft gestaan. Rechts de St.Jansstraat.
Het perceel had associaties met de toegangspoort, maar maakte er geen deel van uit. Ervoor lag de aarden stadswal. In de negentiende eeuw diende het als pakhuis, later koffiehuis. Bij de opheffing van de vestingwet is er een bovenwoning ingericht die met een trap aan de buitenzijde toegankelijk werd gemaakt.


foto © gerard monté 9 januari 2000.
 Bouwbedrijf Van Tartwijk is op 3 april met de voorbereidende werkzaamheden begonnen. De nieuwbouw bevat per verdieping een appartement die allen verkocht zijn. Het penthouse is verdeeld over de derde en vierde etage. Het buurpand in de St. Jansstraat lijkt op een klassiek herenhuis, maar krijgt wel een winkel op de parterre.

De verloederde hoek St.Jansstraat/St.Janssingel.  

Met een terugvallend bouwdeel wordt de overgang bereikt van de nieuwbouw naar het andere buurpand aan de singel dat eigendom is van Coppens. Opzettelijk is daar voor een kleinschalige, minder opvallende bouw gekozen, aldus architect Aarts.
Ingenieur De Baerdemaker van het Schijndelse bouwbedrijf gaat er erg trots op. Hij noemt het een bijzondere, voor deze tijd kostbare uitvoering. Het aanzicht wordt bepaald door het ronde dak, de kozijnen met Franse balkons en de ruwe, met sintels verwerkte, rode bakstenen.
Voorjaar 2001 is waarschijnlijk de oplevering van deze markante hoek in de binnenstad. Eric Aarts zal de technische begeleiding tijdens de bouw verzorgen.
Terug naar boven