Nico Schuurmans, oud-wethouder Sociale Zaken

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-12-2019 | Gewijzigd op: 05-12-2020
Oud wethouder Sociale Zaken Nico Schuurmans Nicolaas Schuurmans [*Orthen, 1 februari1913 + Den Bosch, 13 december 1973] stond in de stad in de jaren 50-60 bekend als wethouder van Sociale Zaken. Die taken behoren bij deze functie heeft de KVP voorman van de Katholieke Arbeidersbeweging vanaf 1949 met verve vervuld. Meer nog was de Schuurmans in Orthen hun onder burgemeester. Door zijn lidmaatschap van de Bossche gemeenteraad werd Schuurmans ook lid van het Bossche Stadsgewest.
 
Nico Schuurmans,
*1 februari 1913-13 december 1973.

Schuurmans werd op 2 september 1946 lid van de Bossche gemeenteraad, een positie die hij tot 1 september 1970 heeft vervuld, waarvan 21 jaar [6 september 1949 -1 september 1970] als wethouder. Ook werd Schuurmans woordvoerder op het gebied van het maatschappelijk werk in 1946 lid van de Tweede Kamer [30 oktober-7 december 1946]. Later, in twee periodes [17 februari 1953 -20 september 1955 en 6 november 1956- 16 september 1959, was Schuurmans lid van de Eerste Kamer. Beiden tot december 1973. Nico Schuurmans had als nevenfuncties: bestuurslid stichting Samivoz en bestuurslid van stichting Crayenburch in ’s-Hertogenbosch.

Jonge bestuurder met ambities
Nico Schuurmans was de zoon van Marinus Schuurmans remmer bij de Nederlandse Spoorwegen en van Geertruda Zwanenberg. Aanvankelijk wilde de jonge Schuurmans net zoals zijn oudste broer Lambertus timmerman worden. Maar na zijn lagere schooljaren kwam hij op kantoor terecht. Al op 17-jartige leeftijd werd hij lid van de Katholieke Arbeidersbeweging. Bij ‘De Jonge werkman’ werd hij zelfs al op twintigjarige leeftijd voorzitter. Door een kort verblijf in Tilburg verbrak dat zijn ambities om gemeenteraadslid van ’s-Hertogenbosch te worden. Toen al had ‘de zorg’ zijn belangstelling.
Na- oorlogse wederopbouw
Toen in september 1949 het Bossche bestuur van drie naar vier wethouders overging, kreeg Schuurmans onder burgemeester Hein Loeff de positie van wethouder van Sociale Zaken. Op zijn gebied stond Loeff bekend om zijn energieke aanpak van de industriële ontwikkeling van de stad. Het aspect zorg kwam onder/door Schuurmans tot uiting in het terugdringen van, een toenmalig verschijnsel, de werkloosheid.
In zijn bestuursperiode werd in de Ridderspoorstraat de Gemeentelijke Sociale werkvoorziening opgericht. Later beter bekend als W&R met een nieuw gebouwd complex op de Van Herpensweide, tegenwoordig de Weenergroep. Twee projecten uit de vroege GSW-tijd zijn potterie Cor Unum in Orthen en op de Wolfsdonken een sportpark. Het opzetten van gemeenschapshuizen was ook een verdienste van Nico Schuurmans.
Dubbel ridderschap
Voor al die verdiensten werd Schuurmans bij zijn afscheid ere-burger van de stad met een bijbehorende gouden stadspenning. Daarnaast was hij tot twee maal toe ridder ‘geslagen’, de ene in de orde van de H. Gregorius en de andere in de orde van de Nederlandse Leeuw.
In juni 1973 besloot de gemeenteraad unaniem in Orthen aan een straat als naam Wethouder Schuurmansstraat te geven. Een half jaar later, december 1973, overleed Nico Schuurmans.

Sloop volksbuurten
Een ander belangrijk aspect van deze persoonlijkheid, was diens betrokkenheid bij de gezinnen in de volksbuurten, zoals De Pijp, Beurdsestraat en zijstegen van de Vughterstraaat, waar in de beginjaren 60 onbewoonbaar verklaarde huizen werden ‘geamoveerd [gesloopt] en de in armoede verkerende bewoners hún huis moesten verlaten.

De bewoners van Orthen gaven later aan het nieuw gebouwde gemeenschapshuis de naam van hun ere burgemeester Nico Schuurmanshuis.

Terug naar boven