Kermis ook voor de oudjes

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-07-2009 | Gewijzigd op: 16-08-2009
De afsluiting van de 'Kermis 2008' met vuurwerk op en aan het stadhuis.  Dit jaar staat op de dag van de afsluiting  van de kermis -zondag 30 augustus 2009 - de Moriaan 'in de fik'.
foto © paul kriele, 31 augustus 2008.
Niet -als vanouds- de Hinthamerstraat, maar de Kerkstraat wordt de aangeklede -op de jeugd afgestemde- verbindingsstraat van de kermis in de binnenstad.
foto's © paul kriele, 22 augustus 2008.
 
De Bossche kermis gaat voor het eerst sinds jaren weer als een lint door de binnenstad. Niet via de Hinthamerstaat naar het Kardinaal van Rossumplein, zoals vroeger, maar via de Kerkstraat naar de Parade. Die vondst is ingegeven door een publieksenquête die graag een grotere kermis wenst met de Parade erbij.
openingsstunt
De uitbreidingsroute, inklusief de Parade, wordt met een raket bekrachtigd. De Duitse artiest Ulik vliegt op de openingsavond vrijdag 21 augustus 2009 om 19.00 uur van de Markt via de Kerkstraat naar Parade.

Op die Parade t/m de ‘Weesstraat’ staan als opvallende attracties: de klassieke zweefmolen, een glazen doolhof en de Wildwaterbaan. De Kerkstraat is bestemd voor de bijkomende kramen, zoals snoep, speelgoed, vis en gebak.
De Markt krijgt als  reuzenrad de Diamond Wheel, een rad van 50 m hoogte. Daarnaast staan er op de Markt ook de twee verdiepingen tellende Carrousel, de Wilde Muis-achtbaan, Around the World en de 60 m hoge zweefmolen.

Ook de horeca-ondernemers van de Markt [Paternoster] doen en masse mee. Er komen op de Markt diverse podia met geregelde -regionaal getinte -artiestenoptredens. Dat programma wordt in een speciale kermisbijlage van De Bossche Omroep [weekeind van15/16 augustus 2009] bekend gemaakt.
De Parade-ondernemers zien tijdens de kermis nog geen commerciële exploitatiemogelijkheden,  omdat hun terrassen door een weg van het kermisterrein worden afgescheiden. 'Dat is anders dan op de Markt,' aldus Bernard Kuenen van Silva Ducis. 'Een artiestenoptreden is allemaal leuk en aardig, maar het moet voor ons als ondernemer ook iets opleveren. Zo lang de gemeente de bussen tijdens de kermis over de Parade laat rijden, is er geen ruimte voor een podium aanpalend aan onze terrassen.' 
ouderenmiddagen
De gemeente organiseert samen met de verzorgingshuizen twee ouderenmiddagen. Op dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2009 zijn speciaal de ouderen welkom. De horecazaken Paternoster, Tijl Uilenspiegel, In de Kleyne Werelt en Jeronimus, allen op de Markt werken hierin samen. Ze verwelkomen de senioren met een kopje koffie of thee en een min-chocoladebol. Alle bezoekers ontvangen ook nog eens drie consumptiebonnen.
vaste kermisweek behouden
Op de kermis, die in totaal 65 attracties telt,14 meer dan vorig jaar, hebben voor het eerst zowel vishandel Krol als Gepkens, die andere jaren om beurten het hoogst inschreven, een stand op de kermis.
En de kermisweek blijft in de vaste Bossche kermisweek -van 22 t/m 30 augustus 2009 -gehandhaafd, ook al had festivaldirecteur Geert Overdam graag buiten de schoolvakanties de Boulevardweek gepland en meer eind augustus willen houden.


De afsluiting van de 'Kermis gebeurt weer met vuurwerk. Dit jaar staat op de dag van de afsluiting van de kermis -zondag 30 augustus 2009 - de Moriaan 'in de fik'.Terug naar boven