Boulevard met veel klets en dans geopend

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-08-2009 | Gewijzigd op: 08-08-2009
Vrijdagmiddag 7 augustus 2009 werd met een 'onthulling' van de scala de Boulevard op de Parade voor geopend verklaard. Directeur Geert Overdam en Karin Hettema [de Gentse schepen voor Stadsontwikkeling] trokken aan een touw waarop een zwart gordijn voor de scala naar beneden zakte.

 
  Hierboven: de openingshandeling door  een voldane theaterdirecteur [ook links-onder] Geert Overdam samen met de Gentse wethouder[schepen] Karin  Temmerman, die een doek wegtrokken voor de scala. 

foto's © paul kriele, 7 augustus 2009.

Maar daaraan vooraf ging een ellen lang geklets over de voorloper van de Boulevard. Uit een berekening bleek de editie 2009 wel de 25ste, maar slechts het  24ste Boulevardfestival te zijn. Immers het heeft enkele voorlopers gehad. Zo vertelde de initiator en ex-directeur van het Carte Blanche-festival Terts Brinkhoff in een toelichting. In die recapitulatie, geharrewar en gekissebis over de historie werd deze -inmiddels grijze- eminence gesitimuleerd en steeds geprikkeld door Rob van Gestel, die als artiest/entertainer was aangekondigd. Helaas stelde de Tilburger [..]  zich meer als interviewer dan als entertainer op, terwijl het publiek juist op wat theater zat te wachten. 
De enige die begreep het publiek, dat in grote getale aanwezig was, niet met gepraat te vervelen, was wethouder Rodney Weterings die allen een succesvolle theatertiendaagse toewenste.

Grof taalgebruik van Van Gestel
Een lezer schreef ons over waarin Van gestel dan wel goed in was...
'Beschamend als je zo'n opening verricht om vijf uur s middags. Dan weet je dat er veel kinderen bij zijn. Het kut, godver etc. heeft dan geen pas. Veel ouders, waaronder ik, stoorde me daaraan.
Voor kinderen had deze opening een stuk leuker kunnen zijn...en voor ouders ook trouwens.'

Kortom: Het festival 'Carte Blanche van Brinkhoff verhuisde [met aanhangwagens en tractoren] in 1984 van het Zuiderpark naar de Parade en werd daar twee jaar lang [tot 1987] de 'Boulevard of Broken Dreams', een festival dat in diverse steden werd opgezet en waarvoor Brinkhoff - per locatie - een  directeur aantrok, in het Bossche geval Wim Claessen. In 1987 veranderde de naam in 'Theaterfestival Boulevard'. Claessen nam- na de editie van  2002 - afscheid en zette  zijn hobby circus om in de organisatie van een twee jaarlijks festival in Liempde: Circo Circolo.

Aan de zijlijn bij dit debat zat het 'Corps Culturelle' met onder meer de wethouders Rodney Weterings en diens collega Geert Snijders, die in deze zomervakantie als loco-burgemeester optreedt en  Bert Pauli, de wethouder van Financiën, ook niet onbelangrijk, waar het om subsidies gaat. 'Maar over geld heeft directeur Geert Overdam niet te klagen, aldus de subtiele recapitulatie van  spreekstalmeester Rob van Gestel.

   
De wethouders vlnr Rodney Weterings [o.a.Cultuur], Geert Snijders en Bert Pauli [Financiën] zijn op zomerreces. In hun zomerpakkie waren ze present bij de Boulevardopening op vrijdagavond 7 augustus 2009. Boven en onder: La Guardia Flamenca, Die Verdammte Spielerei  en Va Fan Fahre zetten, met hun vertolking van Carmen,  een ironische act neer die af en toe in extases overging.
 
   
De pers lag aan de voeten van het festival..
vlnr Marc Bolsius Paul van den Heuvel [amper zichtbaar] en Joep Lennarts en de mannen van Omroep Babant.
 foto's © paul kriele, 7 augustus 2009.


Vervolg Imrpessie
Intussen gingen er ook nog twee toeschouwers met vochers voor gratis voorstellingen weg in een door Van Gestel ingelast quizje. Fragment van het gedebatteer over de historie van het festival, dat uitliep in de openingshandeling. Vlnr wethouder Karin Temmerman uit Gent, wethouder Rodney Weterings, en de oud-festivaldirecteuren Terts Brinkhoff en Wim Claessen. De als piccolo verklede Rob van Gestel interviewt hier nog festivaldirecteur Geert Overdam.
Opnamens van de dansact rond Carmen van La Guardia Flamenca. foto's © paul kriele, 7 augustus 2009.
 
Straattheater kwam er nog volop en gevarieerd. De groepen acteerden tegen de achtergrond van de zojuist onthulde scalawand. Va Fan Fahre,  Die Verdammte Spielerei en de Spaanse/Franse danseressen van La Guardia Flamenca bleven drie kwartier lang met hun improvisaties rond Carmen het massaal aanwezige publiek waaronder veel jeugd, in hun greep houden.

Veiligheidsglas
Cateraar Hutten introduceerde voor het eerst breukvrij veiligheids'glas' met 1 euro statiegeld. Het voordeel  is dat de bezoekers het nagenoeg vanzelf komen terugbrengen, er geen glasrotzooi ontstaat en de obers het materiaal niet zelf hoeven op te halen.

Terug naar boven