Zoeken
Pand Spoor/ Verwersstr: nieuwe woningdecorzaak RAW
Printerversie |
De voormalige klokkenzaak van Willem van den Berg op nummer 73, die een design woninginrichtingzaak werd van het uit Breda afkomstige RAW. foto © paul kriele, 9 november 2006. |
In september kwamen de Bredase ondernemers al naar Den Bosch [Verwersstraat 59] met Raw, een opvallende zaak in woningrichting. Dat pand – voorheen van antiquair Spoor- houden zij aan. In december 2006 kiezen zij voor een uitbreiding op nummer 73. Dat pand van Ruiters, waaruit de Willem van de Berg klokken per 1 november 2006 vertrok, biedt meer mogelijkheden voor de collectie meubels. Brabants hoofdstad schijnt dit duo goed te bevallen vanwege zijn uitstraling en de reputatie van de Verwersstraat, zoals zij bij hun komst in september aangaven.
Achterin de Verwersstraat begon in november 2006 de compagnons Michielsen en De Weijer in de voormalige antiquair Spoor op nummer 59 onder de naam Raw, een zaak met trendy en nostalgische woninginrichting. Door het succes startten zij kort erop er in de voormalige klokkenwinkel van Van de Berg op 73 een 2e meubelzaak.
Het statige herenhuis op Verwersstraat 59 -voorheen antiek Spoor -biedt vanaf 14 september 2006 onderdak aan RAW,een luxe en trendyzaak in meubels en woonaccessoires. foto's © paul kriele,28 december 2005 [l-boven] en 9 november 2006. |
Willem van de Berg, klokken en horloges is verhuisd van Verwersstraat 73 naar Verwersstraat 91. Dat hoekpandje met het Voldersstraatje werd door van de Berg al bewoond en daar is de nu 20 jaar bestaande winkel en reparatieafdeling
bijgekomen. Van de Berg noemt zijn zaak voortaan 'Haute horlogerie'.
Meubeldesign RAW: Het door vande Berg verlaten pand op Verwersstraat 73 kozen de Bredase compagnons Toine Michielsen en Sander de Weijer voor uitbreiding van hun collectie. In september kwamen de Bredase ondernemers al naar Den Bosch [Verwersstraat 59] met Raw, een opvallende zaak in woningrichting. Dat pand - voorheen van antiquair Spoor- houden zij aan. In december 2006 kiezen zij voor een uitbreiding op nummer 73. Dat pand van Ruiters, waaruit de Willem van de Berg klokken per 1 november 2006 vertrok, biedt meer mogelijkheden voor de collectie meubels.
Brabants hoofdstad schijnt dit duo goed te bevallen vanwege zijn uitstraling en de reputatie van de Verwersstraat, zoals zij bij hun komst in september aangaven.
Opning RAW, zaak in meubels en woningaccessoires 6 september 2006.
Op 14 september opent op Verwersstraat 59, in de voormalige en volledig gerestaureerde antiekzaak van Spoor, de eigentijdse meubelzaak RAW. In dat prachtige herenhuis hebben zich Toine Michielsen en Sander de Weijer gevestigd met niet gepolijste, vandaar ‘ruwe’ en min of meer stoere meubels en luxe woningaccessoires.
Beide ondernemers komen van Breda waar ze een bloemenzaak exploiteerden, maar na 10 jaar aan iets anders toe waren. Den Bosch trekt als een gezellige stad, waar –in verhouding met Breda - weinig zaken in dit genre op meubelgebied zijn, aldus Toine Michielsen.
Het statige pand van antiquair Spoor op nummer 59. foto © paul kriele, 9 november 2006. |
Gestuukt plafond gesloopt -27 oktober 2004
Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen heeft in het pand Verwersstraat 59 onterecht een
gestuukt plafond gesloopt. Tegen de bouwvergunning in is op de eerste verdieping
een kostbare plafond van rond 1885 weggehaald. De afspraken die met de
Monumentencommissie zijn gemaakt, houden in dat enkele bijzondere details, zoals
een trap en gestuukte plafonds bij de verbouwing gespaard zouden blijven.
De gemeente deed aangifte van de illegale sloop van het plafond op de eerste verdieping.
Eigenaar Marcel van den Bouwhuijsen moet -in overleg met de Afdeling Bouwhistorie - het plafond in de oorspronkelijke staat terugbrengen. Martin van den Bouwhuijsen was vandaag niet bereikbaar.
Harry Van den Bouwhuijsen, Martins voorganger in de directie van het bouwbedrijf, merkt op dat het bij de verstrekte bouwvergunning slechts om één plafond op de begane grond ging.
Verwersstraat 59 werd rond 1885 door de architect van het voormalige Concertgebouw ontworpen als herenhuis voor eigen bewoning. Recentelijk diende als het nog antiquariaat [Spoor].
Pand van Spoor in renovatie en restauratie. foto © gerard monté, 27 oktober 2004. |
Hier de aankondiging van het karwei. foto © gerard monté, 4 juli 2004 |
Martin van den Bouwhuijsen is met de gemeente [Monumentencommissie], de
renovatie van het pand Verwersstraat 59 overeengekomen. Van den Bouwhuijsen
heeft na overleg met de buren [Gijs Verzandvoort en het toenmalige café
Deugniet] en met de BAM het plan aangepast. Struikelblokken waren vooral de
aantasting van een historisch gestuukt plafond en de trap die een balkenlaag zou
aantasten. De bouw van twee loggia's blijft ongewijzigd.
Vijf jaar geleden kwam het eerste plan op tafel. Door bezwaren van omwonenden,
zowel op historische gronden als tegen een te hoog dakterras [loggia's] werd het
een langdurige procedure. Door de trap enigszins te verplaatsen zodat een
moerbalk gespaard blijft en het gestuukte plafond te respecteren, werden de
meeste bezwaren van tafel genomen, aldus Martin van den Bouwhuijsen.
Voordat Martins vader, Harry van den Bouwhuijsen, het pand in 1999 kocht was er
antiquair Spoor gevestigd. De verbouwing staat olv architect Gerard van Vliet.
Terug naar boven