Zittingen rond schilderijenheling Frans Halsmuseum

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-11-2009 | Gewijzigd op: 08-01-2010

De persmeeting op 16 september 2008 met vlnr Rob van Velsen politievoorlichter, Mariska Wijnbelt persofficier OM, Albert van de Wetering recherche en directeur Fries Museum Karel Schampers. Twee van de vijf uit het Frans Halsmuseum ontvreemde schilderijen, te weten Dussaerts 'Vrolijk gezelschap' of 'Drinkegelag' en rechts  van Adriaen van Ostade de 'Tevreden drinker' die in het politiebureau aan de Vogelstraat werden getoond.

foto' s © paul kriele,16 september 2008. 

De volgende week dinsdag 24 en woensdag 25 november 2009 zijn de eerste zittingen rond de heling van vijf schilderijen die in 2002 uit het Frans Halsmuseum zijn geroofd. Dan komen de feiten aan de orde.
Vader Hans en zoon Rob van Meesen, mede-verdachten de 69-jarige RdV en de 46-jarige Boxtelse handlanger bij wie op 12 september 2008 in huis een deel van de transactie van de vijf schilderijen’ **plaatsvond, komen dan voor.
Op zaterdag 13 september 2008 volgde een inval in het huis van Hans van Meesen op wiens erf ook zoon Rob woonde. Daar worden delen van het de dag ervoor geïnde losgeld aangetroffen en ook dure goederen [o.a. een Masserati en motoren] door de politie in beslag genomen.
De zitting gebeurt olv de officier van Justitie, resp. op woensdag S. Lukowski en op donderdag S. Tjauw-Foe. 
Op de twee zittingsdagen zullen de raadsheren, o.a. Bram Mosczkowicz voor Hans en Mark Teurlings voor Rob van Meesen gehoord worden.

**De schilderijen van o.a. Adriaen van Ostade en Jan Steen zijn ruim 3 miljoen euro waard, wat aanleiding was voor de politie op die zaterdag 13 september 2008 bij de Van Meesens aan de Engelsedijk diverse dure spullen in beslag te nemen.